Finančni trgi

Prispevki

V drugem četrtletju prepeljanega manj blaga

V drugem četrtletju prepeljanega manj blaga
October 15
06:08 2018

S slovenskimi tovornimi vozili je bilo v drugem letošnjem četrtletju v notranjem prevozu prepeljanega 13 odstotkov manj blaga, v mednarodnem prevozu pa 11 odstotkov več blaga kot v enakem obdobju lani. Pravne in fizične osebe so opravile štiri odstotke manj tonskih kilometrov, kažejo podatki republiškega statističnega urada.

Tovorna motorna vozila, registrirana v Sloveniji, so v drugem letošnjem četrtletju prepeljala 21,6 milijona ton blaga, pri tem pa opravila 5,8 milijarde tonskih kilometrov in naložena prevozila 351,7 milijona kilometrov.

IMF svari pred popolno trgovinsko vojno med ZDA in Kitajsko

V primerjavi z drugim lanskim četrtletjem je bilo prepeljanega štiri odstotke manj blaga, pri tem opravljenih deset odstotkov več tonskih kilometrov in z naloženimi vozili prevoženih pet odstotkov več kilometrov.

V notranjem prevozu so slovenska tovorna vozila prepeljala 12,4 milijona ton blaga, opravila 582 milijonov tonskih kilometrov in naložena prevozila 53,8 milijona kilometrov. V primerjavi z drugim lanskim četrtletjem je bilo prepeljanega 13 odstotkov manj blaga in pri tem opravljenih dva odstotka več tonskih kilometrov ter z naloženimi vozili prevoženih šest odstotkov manj kilometrov.

V mednarodnem prevozu so prepeljala 9,2 milijona ton blaga in opravila 5,2 milijarde tonskih kilometrov ter naložena prevozila 297,8 milijona kilometrov. V primerjavi z istim obdobjem prejšnjega leta je bilo prepeljanega 11 odstotkov več blaga, opravljenih 11 odstotkov več tonskih kilometrov in prevoženih z naloženimi vozili sedem odstotkov več kilometrov.

Pravne osebe so v drugem četrtletju s svojimi vozili prepeljale 15,2 milijona ton blaga ali skoraj tri četrtine vsega prepeljanega blaga in opravile 4,4 milijarde ali 76 odstotkov vseh tonskih kilometrov. Vozila fizičnih oseb so prepeljala 6,4 milijona ton blaga ali 30 odstotkov vsega blaga in opravila 1,4 milijarde ali 24 odstotkov vseh tonskih kilometrov.

V primerjavi s podatki za drugo lansko četrtletje so pravne osebe prepeljale štiri odstotke manj blaga in opravile 12 odstotkov več tonskih kilometrov, fizične osebe pa so prepeljale štiri odstotke manj blaga in pri tem opravile pet odstotkov več tonskih kilometrov.

Vir: STA

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles