Finančni trgi

Prispevki

V EU znova o Grčiji in bančni uniji, ključne odločitve junija

V EU znova o Grčiji in bančni uniji, ključne odločitve junija
May 24
07:17 2018

Finančni ministri držav v območju evra, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, bodo danes v Bruslju znova razpravljali o izvajanju programa finančne pomoči za Grčijo. V razširjeni sestavi, torej 27 članic brez Britanije, pa o prizadevanjih za dokončanje bančne unije. Odločitve se pričakujejo šele na naslednjem sestanku 21. junija.

Avgusta se izteče tretji finančni program za Grčijo, a odprtih vprašanj je še veliko. Najprej mora grška vlada sprejeti sveženj socialnih in gospodarskih ukrepov, potrebnih za izplačilo zadnjega finančnega obroka, za katerega še ni jasno, kolikšen bo.

Grčija se v torek vrača na finančne trge

Ključno je vprašanje lajšanja ogromnega grškega javnega dolga. Pogovori so osredotočeni na francoski predlog vezave odplačevanja dolga na raven rasti. Od dogovora glede dolga je odvisno sodelovanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) pri podpori Grčiji.

Odprto je tudi vprašanje nadzora Grčije po koncu programa. V Atenah zavračajo možnost previdnostnega posojila, ki bi pomenilo nove pogoje in zahteve po ukrepanju. Doslej še nobena država, ki je potrebovala pomoč, ni zaprosila za previdnostno posojilo.

V razširjeni sestavi bodo ministri nadaljevali razpravo o bančni uniji, zlasti o spornem tretjem stebru, ki predvideva skupen sistem jamstev za bančne vloge. To pomeni delitev tveganj, do česar je zadržana Nemčija, ki pri tem prevzema največjo odgovornost.

Vir: STA

 

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce