Finančni trgi

Prispevki

V Evropi je premalo bank izginilo s trga

V Evropi je premalo bank izginilo s trga
November 19
09:38 2013

Prvi mož Evropske bančne agencije (Eba) Andrea Enria je prepričan, da je preveč evropskih bank preživelo krizo.

V Evropi je s trga izginilo manj kot 40 bank, v ZDA pa okoli 500, je povedal v pogovoru za nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Prepričan sem, da se je do zdaj v Evropi likvidiralo premalo bank in da jih je tako premalo izginilo s trga. V Evropi je bilo takih primerov manj kot 40, v ZDA pa po drugi strani okoli 500,” je povedal Enria.

In kaj so po njegovih besedah vzroki za takšno stanje? “Vlade so nagnjene k temu, da pri življenju ohranjajo svoje nacionalne banke in s tem dejansko upočasnjujejo proces zdravljenja,” je zatrdil.

Je pa Enria vseeno prepričan, da se je pri sanaciji bančnih bilanc naredilo že veliko. Kapitalska ustreznost največjih evropskih in ameriških bank je tako po njegovih besedah na isti ravni.

Vendar trgi še vedno niso prepričani, da imajo evropske banke dovolj konservativne politike upravljanja s tveganji in da so naredile ustrezne slabitve in rezervacije. To se odraža na nizkih vrednostih njihovih delnic, je dodal.

Našo analizo varnosti bank želi vse več medijev …

Ravno zato začenja Evropska centralna banka (ECB) te dni pregledovati banke v območju evra, kar je del njenih priprav na prevzem polnih nadzornih pristojnosti v okviru enotnega bančnega nadzora.

Ocena se bo enovito uporabljala v vseh pomembnih bankah, ki predstavljajo približno 85 odstotkov bančnega sistema v območju evra. V Sloveniji bo pregledala NLB, NKBM in SID banko.

Postopek bo slonel na treh stebrih. Prvi bo nadzorna ocena tveganj, drugi bo pregled kakovosti sredstev, tretji pa izvedba obremenitvenih testov, ki bodo izpeljani skupaj z Ebo.

Da bi bili evropski obremenitveni testi tokrat bolj verodostojni, se bo najprej izvedlo pregled kakovosti sredstev in ocenilo njihovo ustrezno vrednost, nato pa bo sledil obremenitveni test s preskusom različnih makroekonomskih scenarijev. Postopek naj bi temeljil na enotni definiciji slabih posojil.

Enria se je na koncu zavzel še za čim bolj poenotene evropske rešitve na področju reševanja bank, pri čemer pa je pogoj za to po njegovem čim bolj enoten evropski nadzor.

Vir: STA

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles