Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

V preiskavi zaradi škandala z emisijami tudi trenutni direktor Volkswagna

V preiskavi zaradi škandala z emisijami tudi trenutni direktor Volkswagna
May 18
05:28 2017

Tožilci v Stuttgartu so sporočili, da preiskujejo izvršnega direktorja družbe Volkswagen, Matthiasa Muellerja, v povezavi z škandalom v zvezi z emisijami, ki je v družbi izbruhnil v letu 2015.

Gre za prvi primer ko je bil imenovan v povezavi z uradnimi preiskavami v aferi. Njegov predhodnik, Martin Winterkorn in trenutni predsednik Volkswagna, Hans-Dieter Poetsch, sta sicer tudi v preiskavi. Mueller se je na mesto izvršnega direktorja družbe povzpel potem, ko je izbruhnil škandal. Vendar je bil že takrat član nadzornega odbora družbe Porsche SE, holdinške družbe, ki ima v lasti večino glasovalnih delnic skupine Volkswagen.

Toshiba spet zamudila skrajni rok za objavo letnih rezultatov

Poleg tega je deloval kot eden od glavnih izvršnih direktorjev Porschejeve družbe za izdelavo športnih avtomobilov, ki je hčerinsko podjetje skupine VW in Porsche SE. Preiskava ne gleda v same vzroke nastanka škandala, temveč kako se je odbor Porsche SE, vključno z gospodom Muellerjem, odzval nanj.

Cenovno občutljivi detajli

Tožilci sumijo, da je vodstvo namerno zavlačevalo z objavo velikosti in finančnih posledicah škandala, vlagateljem. podobna preiskava, o možnih tržnih manipulacijah vodstva Volkswagna je bila prejšnje leto sprožena v zvezni državi Spodnja Saška.

V luči škandala so se cene Volkswagnovih delnic drastično znižale. Preiskovalci preučujejo ali je vodstvo vedelo za razsežnosti škandala, ki se je začel v ZDA in trgov o njem niso pravočasno obvestili. Praviloma se od vodstva pričakuje, da bodo vlagatelje o novih dogajanjih obvestili v najhitrejšem možnem času, ko gre za cenovno občutljive informacije.

Pri Porsche SE so dejali, da so obtožbe neutemeljene in dodajajo, da so ravnali v skladi z pravili o razkritju. Krovna družba ima svoj sedež v Stuttgartu in je v lasti družin Porsche in Piech.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce