Finančni trgi

Prispevki

V prvem polletju rast zunanje trgovine

V prvem polletju rast zunanje trgovine
August 10
07:25 2017

Slovenska podjetja so v prvem polletju izvozila za 11,7 odstotka več blaga kot v enakem obdobju lani, uvoz pa je narasel za 13,9 odstotka. Vrednost izvoza je tako znašala nekaj manj kot 13,95 milijarde evrov, uvoza pa 13,53 milijarde evrov. Junija se je izvoz okrepil za 13,4 odstotka, uvoz pa za 13,7 odstotka, so sporočili iz statističnega urada.

V prvem polletju je Slovenija ustvarila presežek v blagovni menjavi s tujino v vrednosti 415,1 milijona evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 103,1-odstotna.

Najpomembnejši državi partnerici sta bili v tem obdobju tako pri izvozu kot uvozu Nemčija in Italija. Med državami, ki niso članice EU, sta bili pri izvozu najpomembnejši Srbija in Rusija, pri uvozu pa Kitajska in Turčija.

Krajša napotitev na delo bo izenačena s službeno potjo

Junija je vrednost izvoza znašala 2,51 milijarde evrov, uvoza pa nekaj manj kot 2,36 milijarde evrov. Vrednost izvoza v juniju je bila druga najvišja letos (višja je bila le vrednost v marcu), vrednost uvoza pa tretja najvišja (višji sta bili vrednosti v maju in marcu).

V primerjavi s povprečnim mesečnim izvozom in uvozom v lanskem letu je bil izvoz junija višji za 20,8 odstotka, uvoz pa za 17,3 odstotka.

V blagovni menjavi s tujino je Slovenija junija ustvarila presežek v vrednosti 156,5 milijona evrov, kar je največ letos. Pokritost uvoza z izvozom je bila junija 106,6-odstotna.

V države članice EU je Slovenija junija izvozila za 1,92 milijarde evrov, kar je 13,3 odstotka več kot junija lani. Od tam je uvozila za 1,91 milijarde evrov, kar je 12,7 odstotka več kot junija lani. Junijski presežek v blagovni menjavi z državami članicami EU v vrednosti 9,9 milijona evrov je bil najvišji letos.

Izvoz v države, ki niso članice EU, je junija znašal 591,5 milijona evrov, kar je 13,5 odstotka več kot junija lani, uvoz iz teh držav pa je znašal 444,9 milijona evrov, kar je 18 odstotkov več kot v junija lani. Presežek v blagovni menjavi pri trgovanju z državami, ki niso članice EU, je junija znašal 146,6 milijona evrov in je bil prav tako najvišji letos.

Vir: STA

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce