Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

V recesijo je zapadla tudi Južna Koreja

V recesijo je zapadla tudi Južna Koreja
July 23
06:37 2020

Južna Koreja je padla v recesijo, potem ko se država opoteka od posledic pandemije kitajskega koronavirusa. Četrto največje gospodarstvo v Aziji je v drugem četrtletju na letni ravni zabeležilo 2,9 odstotni padec BDP-ja, kar je bilo več od pričakovanj in najstrmejši padec gospodarstva po letu 1998.

Izvoz, ki predstavlja skoraj 40 odstotkov vsega gospodarstva, je bil največja zavora rasti, saj je upadel za največ po letu 1963. V zadnjih tednih so sicer uradne številke potrdile, da sta se v recesiji znašla tudi Japonska in Singapur.

Kljub slabim podatkom pa ostaja južnokorejski finančni minister Hong Nam-Ki optimističen, da bo gospodarstvo hitro okrevalo. "V tretjem četrtletju bi lahko videli oživitev gospodarstva v slogu Kitajske, ko se je pandemija upočasnila in se začne aktivnost v izvozni proizvodnji, šolah in bolnišnicah," je dejal Hong.

Singapur je drugem četrtletju zapadel v globoko recesijo

Južnokorejska vlada je doslej sprejela za približno 200 milijard evrov spodbujevalnih ukrepov, s katerimi so želeli zmanjšati učinke pandemije na domače gospodarstvo. Vseeno pa imajo vlade držav, ki so odvisne od trgovine zelo malo nadzora nad izvozom, ki vključuje od računalniških čipov, pa do avtomobilov.

V še enem prikazu, kako je kitajski virus prizadel izvoznike v regiji, je Avstralija včeraj poročala o svojem največjem proračunskem primanjkljaju po drugi svetovni vojni.

Država je tako za finančno leto, ki se je zaključilo v juniju, zabeležila primanjkljaj v višini skoraj 55 milijard evrov.

Avstralski finančni minister Josh Frydenberg je poleg tega dejal, da naj bi primanjkljaj v tem finančnem letu narasel na kar okrog 92 milijard evrov, saj bo pandemija kitajskega virusa državo potisnila v prvo recesijo v zadnjih treh desetletjih.

V maju je Japonska padla v prvo recesijo po letu 2015, saj je v prvem četrtletju na letni ravni zabeležila 3,4 odstoten padec BDP-ja.

Prejšnji teden so uradni podatki pokazali, da je v recesijo zapadel tudi Singapur, potem ko je v drugem četrtletju BDP države na letni ravni upadel za kar 12,6 odstotka. Tamkajšnje oblasti so napovedale, da bo Singapur zapadel v najhujšo recesijo po neodvisnosti od Malezije leta 1965.

Na drugi strani je kitajska prejšnji teden poročala o tem, da naj bi se izognili recesiji, saj naj bi njeno gospodarstvo v drugem četrtletju doseglo 3,2 odstotno gospodarsko rast. Domnevni odboj je sicer sledil največjemu četrtletnemu krčenju drugega največjega gospodarstva na svetu, odkar so začeli beležiti tovrstne podatke.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce