Finančni trgi

Prispevki

V Sloveniji ni korupcije?

V Sloveniji ni korupcije?
February 07
09:08 2013

Obstajajo organizacije, ki merijo stopnjo korupcije po državah. Če pogledamo, recimo, poročilo organizacije Transparency International za lani, Sloveniji odlično kaže: na 37. mestu najmanj koruptivnih smo, zadnja je Somalija na 174. mestu. Prve so seveda skandinavske države, torej nam gre dobro, celo izjemno.

Po mediteransko-balkanski mentaliteti sorodno Grčijo smo pustili daleč zadaj, na 94. mestu. Skratka, mirno se lahko potrepljamo po prsih in se hvalimo z dosežkom.

Ker pri plačevanju prek banke v rubriki Vrsta posla iz neznanega razloga ne morete izbrati možnosti Podkupnina, se vprašajmo, kako tovrstne organizacije merijo korupcijo. Najamejo izpraševalce, ki ogovarjajo ljudi in jih sprašujejo po njihovem mnenju.

Franc Novak razmišlja o korupciji

Predstavljajmo si slehernika, imenovanega po najpogostejši slovenski kombinaciji Franc Novak, kako ga sredi mesta ustavi anketar in ga vpraša, ali je kdaj videl korupcijo na lastne oči. Franc točno ve, o čem ga sprašujejo, predstavlja si modro kuverto, polno bankovcev, in osebi, ki si jo podajata. Zamisli si in se poskuša spomniti. Iz zdajšnjega trenutka se v spominu počasi pomika v preteklost.

Na Balkanu še vedno poslujejo “po balkansko”

Pravkar se vrača iz zdravstvenega doma. Sprejela ga je vajenka, saj je njegova zdravnica odpotovala na safari v Kenijo, kjer ji bo veliko mednarodno farmacevtsko podjetje izročilo prospekt novega zdravila. Franc tu ni videl nikakršnih kuvert, zato išče dalje.

V čakalnici je prebiral časopise, jezna mnenja novinarjev, ki so od političnih strank dobili
kadrovska stanovanja. Poročajo o politikih, ki so postali člani strank, saj so si s tem z najmanj možne izobrazbe in primernih izkušenj zagotovili najboljša delovna mesta. Spet nikjer nobenih kuvert.

Prej je bil Franc doma, kjer zagotovo ni korupcije. Še srečo je imel, da je hišo sezidal sam, kako bi drugače zmogel poplačati stroške! Pa to, da je lastnik gozda in je les lahko kar sam posekal ter ga z znancem zidarjem zamenjal za beton in zidake, ki jih je kolega izmaknil iz gradbišča nekega bloka.

Več na Siol.net

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce