Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

V ZDA imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti po letu 1969

V ZDA imajo najnižjo stopnjo brezposelnosti po letu 1969
October 08
06:15 2018

Stopnja brezposelnosti v ZDA se je septembra znižala na samo 3,7 odstotka, kar je najnižja stopnja od decembra leta 1969. Hkrati so podatki ameriškega ministrstva za delo pokazali, da je ameriško gospodarstvo v mesecu ustvarilo 134,000 novih delovnih mest, kar je bilo sicer nekoliko manj od pričakovanj.

Pomembno rast delovnih mest so zabeležili v sektorjih strokovnih in poslovnih storitev, zdravstvu in gradbeništvu. Povprečna urna plača se je v septembru na letni ravni zvišala za 2,8 odstotka, kar je bilo malenkost manj od 2,9 odstotne rasti v avgustu.

Hkrati je ministrstvo objavilo revidirane podatke o zaposlenosti za julij in avgust, ki so pokazali, da je bilo ustvarjenih kar 87,000 delovnih mest več od prvotnih ocen.

Septembra na letni ravni dveodstotna inflacija

Orkan Florence, ki je sredi septembra prizadel vzhodno obalo ZDA je bil v poročilu ministrstva za delo naveden kot dejavnik, odgovoren za nekatere spremembe na področju zaposlovanja, zlasti na področju turizma in gostinstva, kjer je bilo v mesecu izgubljenih 18,000 delovnih mest.

Jake Robbins iz družbe Premier Asset Management je dejal, da nizka brezposelnost zvišuje raven plač. "Delodajalci se soočajo z težavami pri zaposlovanju in morajo za delo plačati več," je dejal Robbins.

Glavni ekonomist pri družbi Pantheon Macroeconomics, Ian Shepherdson je napovedal, da se bo stopnja brezposelnosti v prihodnjem letu znižala vse do nivoja 3,25 odstotka, kar bo okrepilo razloge za nadaljnje zviševanje obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banke. "Nihče pri banki namreč ne meni, da je brezposelnost blizu 3 odstotkov trajnostna," je dejal Shepherdson.

Oba ekonomista napovedujeta, da bo centralna banka tudi v prihodnjem letu še naprej zviševala obrestne mere, saj bodo višje plačani ameriški delavci porabili več in povečali inflacijske pritiske.

Trgovinska vojna popolnoma prezrta

Zdi se, da naraščajoča trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko ni vplivala na zaposlovanje v tovarnah.

Podatki so tako pokazali, da se je proizvodnja v septembru še naprej povečevala, saj je bilo ustvarjenih 18,000 novih delovnih mest, kar kaže na dobičke v industriji trajnih dobrin. V letošnjem letu je bilo v proizvodnji ustvarjenih že 278,000 delovnih mest.

Washington se je prejšnji mesec odločil za uvedbo uvoznih dajatev na kitajsko blago v skupni vrednosti 200 milijard dolarjev, na kar se je Peking odzval z uvedbo lastnih uvoznih dajatev na ameriške izdelke v skupni vrednosti 60 milijard dolarjev. ZDA in Kitajska sta sicer že prej ena proti drugi sprejeli uvozne dajatve na izdelke v vrednosti 50 milijard dolarjev.

Število novih delovnih mest ustvarjenih na področju strokovnih in poslovnih storitev se je v septembru povečalo za 54,000, kar je letni izplen v tem sektorju povečalo na 560,000 delovnih mest. Zaposlovanje v zdravstvenem sektorju se je v septembru povečalo za 26,000 mest, v letu do sedaj pa se je število zdravstvenih delavcev povečalo za 302,000.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce