Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

V ZDA je število iskalcev nadomestil ob brezposelnosti naraslo že na skoraj 40 milijonov

V ZDA je število iskalcev nadomestil ob brezposelnosti naraslo že na skoraj 40 milijonov
May 22
07:09 2020

Nadaljnjih 2,4 milijona Američanov je prejšnji teden iskalo nadomestila za čas brezposelnosti, kljub upanju, da bo ublažitev omejitev glede zapiranja pripomogla k ponovnemu zagonu ameriškega gospodarstva.

Z novimi vlogami je število vseh zahtevkov od sredine marca naraslo na približno 38,6 milijona oseb, oziroma skoraj četrtino delovne sile. Tedenske številke se sicer zmanjšujejo že vse od konca marca, ko je za pomoč zaprosilo rekordnih 6,9 milijona oseb, a ostajajo kljub temu zelo visoke.

Medtem raste tudi število ljudi, ki ostanejo na prejemkih.

Ameriški finančni minister Steven Mnuchin je ta teden opozoril, da ZDA tvegajo "trajno škodo", če se bo zapora gospodarstva nadaljevala.

Nemčija in Francija za ustanovitev sklada za pomoč evropskim gospodarstvom

Z ponovnim odpiranjem gospodarstva je medtem že začelo vseh 50 ameriških zveznih držav, vseeno pa zaenkrat ni jasno ali bo preprosto olajšanje omejitev spodbudilo ponoven zagon dejavnosti.

V tednu, ki se je končal 16. maja je nadomestilo za brezposelnost, v okviru vladnega programa za pomoč v pandemiji, ki je razširil obseg upravičenosti, do ljudi, kot so delavci v gospodarstvu, iskalo približno 2,2 milijona oseb.

Njihovo število, ki je ločeno od preostalih podatkov, bo verjetno naraščalo, saj bo program izvajalo več zveznih držav.

"Stvari so skoraj nepredstavljivo tragične," je na twitterju zapisala glavna ekonomistka pri družbi Grant Thornton, Diane Swonk.

Delodajalci v ZDA so prejšnji mesec ukinili več kot 20 milijonov delovnih mest, medtem ko se je uradna stopnja brezposelnosti povišala na 14,7 odstotka, kar je močan porast glede na 3,5 odstotno stopnjo v februarju, ki je bila najnižja v zadnjih 50 letih.

Ekonomisti so medtem opozorili, da se bo stopnja brezposelnosti verjetno še poslabšala in bo ostala povišana še nekaj naslednjih let.

Medtem ko je večina brezposelnih mnenja, da so odpuščanja začasna, pa je zadnja študija ocenila, da bo 40 odstotkov od zmanjšanj delovnih mest v času pandemije verjetno trajnih.

Podjetja, kot so Uber so med družbami, ki so v zadnjih tednih napovedala znatno zmanjšanje delovnih mest, saj se pripravljajo na trajno upočasnitev aktivnosti.

Trgovci na drobno so prav tako razkrili številke o trajno zaprtih trgovinah, pri čemer je družba Victoria's Secret ta teden dejala, da bodo v Severni Ameriki zaprli 250 poslovalnic, še več pa naj bi jih sledilo v prihodnosti.

"Na splošno je malo dokazov, da je ponovno odprtje gospodarstva do sedaj pripeljalo do nenadne vrnitve zaposlovanja," je dejal Paul Asworth iz družbe Capital Economics.

Nedavna raziskava je tako pokazala, da je skoraj polovica gospodinjstev v ZDA je od začetka zapore gospodarstva pred dvema mesecema, izgubila prihodek. Približno 37 odstotkov gospodinjstev hkrati pričakuje, da se bo znižanje prihodkov nadaljevalo tudi prihodnji mesec.

Vpliv na porabo, ki napaja ameriško gospodarstvo, se že čuti, saj se je le ta v aprilu znižala za rekordnih 16,4 odstotka, je prejšnji teden poročalo ministrstvo za trgovino.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles