Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

V ZDA z rekordnim številom odprtih delovnih mest

V ZDA z rekordnim številom odprtih delovnih mest
August 10
05:54 2021

Število odprtih delovnih mest v ZDA je junija doseglo nov rekord sredi poročil, da se država še vedno sooča z pomanjkanjem delovne sile, kar je seveda posledica izjemno visokih nadomestil za primer brezposelnosti, ki jih je sprejeta trenutna socialistična vlada.

Po podatkih se je tako število odprtih delovnih mest v juniju povzpelo za 590,000 na 10,1 milijona. Že 9,5 milijona odprtih delovnih mest v maju je bil rekord, hkrati pa je bila številka mnogo višja od pričakovanj ekonomistov.

Podatki prihajajo v času, ko se podjetja ob ponovnem odpriranju gostinskega in turističnega sektorja, soočajo z hudimi težavami pri iskanju razpoložljive delovne sile.

Globalni trgi v nov trgovalni teden z izgubami

"Razmerje med odprtimi delovnimi mesti in zaposlovanjem je kljub odpiranju gospodarstva v juniju ostalo na zgodvinsko najvišjih ravneh," je dejal analitik iz banke JPMorgan, Peter McCrory.

Brezposelnost v ZDA se je ob začetku pandemije kitajske kuge, lani pomladi povišala na 14,8 odstotka, a je gospodarstvo od takrat naprej beležilo močno okrevanje.

A kljub lajšanju omejevalnih ukrepov delavci niso hiteli nazaj na delovna mesta v pričakovanem številu. Vse to je posledica izjemno visokih nadomestil za primer brezposelnosti, upokojevanja povezanega s pandemijo ter sprememb v kariernih poteh.

Uradni podatki o brezposelnosti v juliju kažejo, da bi se stanje lahko v kratkem spremenilo, saj se je število zaposlenih povečalo za 943,000. Hkrati se je stopnja brezposelnosti znižala za 0,5 odstotka na 5,4 odstotka.

Slaba stran je, da podatki pretežno segajo v obdobje pred začetkom širjenja delta različice virusa v ZDA, kar je povzročilo porast okužb in sprožilo strahove, da bi lahko avtoritarne oblasti ponovno uvedle karantenske ukrepe, s katerimi bi uničili gospodarstvo.

To se že dogaja v New Yorku, kjer je na oblasti skrajna levica, pri čemer so že udarili po restavracijah, telovadnicah in mnogi drugih podejtij, ki poslujejo v notranjih prostorih. Hkrati so oblasti odpovedale avtomobilski salon v mestu, ki naj bi potekal med 20. in 29. avgustom.

Okrevanje trga dela?

Številke ministrstva za delo so pokazale, da se je število zaposlenih v juniju iz 6 milijonov v maju povišalo na 6,7 milijona, kar je drugo največje mesečno povišanje, odkar so tovrstne podatke začeli zbirati v letu 2000.

Največje število prostih delovnih mest je bilo v sektorju strokovnih in poslovnih storitev, trgovini na drobno ter nastanitvah in prehrani.

Kljub temu so podatki hkrati pokazali, da se je število ljudi, ki so prostovoljno zapustili zaposlitev v juniju iz 3,6 milijona v maju, povišalo na 3,9 milijona, kar je mnogo več kot v obdobju pred pandemijo kitajske kuge iz laboratorija v Wuhanu.

Nekateri ekonomisti so medtem prepričani, da se bo zaposlovanje še povečalo, ko se bodo septembra ponovno odprle šole, hkrati pa vse več zveznih držav odpravlja nevzdržno visoka nadomestila za primer brezposelnosti.

Ekonomisti so hkrati vse bolj prepričani, da se bo stopnja brezposelnosti v ZDA prihodnje leto spustila na raven pred panedmijo med viškom uspešnosti gospodarstva predsednika Donalda Trumpa, pri čemer do konca leta 2022 napovedujejo samo še 3,5 odstotno stopnjo brezposelnosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles