Finančni trgi

Prispevki

V združen boj proti davčnim utajam

V združen boj proti davčnim utajam
July 27
06:01 2012

Predstavniki ZDA ter Velike Britanije, Španije, Nemčije, Francije in Italije so se v četrtek dogovorili o skupnem boju proti davčnim utajam z avtomatično izmenjavo podatkov o premoženju svojih državljanov na tujem.

Sporazum je nastal na podlagi ameriškega zakona iz leta 2010, s katerim ZDA preganjajo svoje državljane z denarjem v tujini, pri tem pa se zapletajo v spore z državami, kot je na primer Švica. ZDA namreč s svojo zakonodajo kršijo bančna pravila o zaupnosti bančnih računov.

25 tisoč milijard evrov skritih v davčnih oazah?

Novo sodelovanje bo zgrajeno na obstoječih pogodbah in sporazumih. Države so si informacije doslej izmenjavale, če je katera izmed njih sumila, da državljan skriva premoženje oziroma utaja davke, a sedaj naj bi ta izmenjava potekala avtomatično.

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je dejal, da gre za pomembno prelomnico v boju proti izogibanju plačila davkov. Ameriški proračun ima zaradi tega na leto za sto milijard dolarjev škode, bogataši pa naj bi po svetu pred domačo davkarijo skrivali skupaj kar 21.000 milijard dolarjev.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles