Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Val stečajev v ameriški naftni industriji je vsak dan večji

Val stečajev v ameriški naftni industriji je vsak dan večji
May 13
06:15 2016

Padec cen nafte se nadaljuje v enega od največjih plazov v zgodovini korporativne Amerike, saj je v stečaju pristalo že 59 naftnih in plinskih družb, potem ko sta ta teden za zaščito upnikov zaprosili še družbi Midstates Petroleum in Ultra Petroleum.

Število bankrotov ameriških energetskih podjetij se tako bliža neverjetnim 68 bankrotom, ki jih je telekomunkacijski sektor utrpel po poku balona v letih 2002 in 2003.

Charles Gibbs, strokovnjak za prestrukturiranja pri družbi Akin Gump iz Teksasa, je dejal, da ameriška naftna industrija ni niti na polovici svojega vala stečajev. "Mislim, da bomo v drugem četrtletju videli še več prošenj za stečaj, kot v prvem četrtletju," je dejal. V prvem četrtletju se je sicer za takšen korak odločilo 15 energetskih družb.

BP je zaradi nizkih cen nafte v zadnjem četrtletju ustvaril 430 milijonsko izgubo

Zdi se, da se nekateri proizvajalci nafte oklepajo zadnjih bilk v upanju, da se bodo cene nafte stabilizirale pri višjih nivojih. V februarju so se cene nafte spustile vse do 27 dolarjev za sod, medtem ko so pred dvema letoma dosegal viške nad 100 dolarji za sod. Od takrat so si cene ameriške nafte nekoliko opomogle in trenutno znašajo okrog 47 dolarjev za sod.

Do nedavnega so bile banke pripravljene posojilojemalcem v naftnem sektorju ponuditi nekaj manevrskega prostora, v zadnjem času pa so se odločile za zategovanje svojih mošnjičkov.

Široko napovedane val združevanja v sektorju proizvajalcev nafte iz skrilavca, se do sedaj še ni uresničil, saj volatilnost cen nafte na trgu otežuje ovrednotenje družb, kupci pa nočejo prevzemati odgovornosti za dolgove, dokler družbe ne izidejo iz stečajnih postopkov.

Telekomunikacijski in naftni razcvet in kolaps imata zelo opazne vzporednice. Pionirske tehnologije so v oba sektorja privabile velik pritok naložb, množica novih majhnih podjetij se je zelo močno zadolžila, kasnejša zasičenost z dobavo pa je znižala cene ravno v času, ko se je močno zmanjšalo povpraševanje.

Niti kolaps naftnega sektorja, niti telekomunikacijskega v začetku tega tisočletja, se ne moreta v smislu velikosti in gospodarskega vpliva, primerjati z finančnim zlomom nepremičninskega sektorja, v letih 2007-2009. Vseeno pa so izgube za vlagatelje v energetski sektor in obvezniške trge v zadnjih dveh letih, občutne. Trenutno še ni jasno koliko časa bo trajalo, da se bo sektor izkopal iz najhujšega upada in kdo bo obstal, ko bo krize konec.

60 odstotni padec cen nafte od viškov v sredini leta 2014, je vrednost ameriških energetskih družb po indeksu Dow Jones U.S. Oil and Gas, ki spremlja vrednosti več kot 80 delnic v sektorju, znižal za več kot bilijon (1000 milijard) dolarjev. Hkrati je izguba že presegla 882,5 milijard dolarjev tržne kapitalizacije, kolikor so največ izgubila telekomunikacijska podjetje v začetku tisočletja.

Hkrati se kažejo na trgu dolga znaki, da je bilo tokrat izgubljenega veliko denarja, še posebej pri obveznicah z visokim donosom. V času razcveta so ameriške naftne in plinske družbe izdale dvakrat več obveznic, kot so jih telekomunikacijske družbe ob koncu devetdesetih in začetku novega tisočletja.

Med letoma 1998 in 2002 je bilo tako prodanih za 177,1 milijarde dolarjev obveznic telekomunikacijskih družb, od katerih je bilo manj kot 10 odstotkov tako imenovanih "junk" obveznic. Po podatkih družbe Thomson Reuters so naftna in plinska podjetja med leti 2010 in 2014 izdala za 350,7 milijard dolarjev obvezni, obseg "junk" obveznic, pa je dosegel celo več kot 50 odstotkov vseh izdanih vrednostnih papirjev.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles