Finančni trgi

Prispevki

Varčujete v depozitih? Trend nižanja obrestne mere za depozite se nadaljuje

Varčujete v depozitih? Trend nižanja obrestne mere za depozite se nadaljuje
May 09
06:27 2016

Trend nižanja obrestne mere za depozite, tako za kratko- kot dolgoročne, se nadaljuje tudi letos. Slovenski varčevalci imajo velik del svojih prihrankov prav v depozitih ali na drugih varčevalnih računih.

V primerjavi z lanskim letom so se obrestne mere za depozite v povprečju znižale za dve tretjini, trend zniževanja pa beležimo že četrto leto. Povprečna obrestna mera za enoletno vezavo 1.500 evrov znaša 0,22 odstotka, za dvoletno vezavo pa 0,53. Obrestne mere se po podatkih Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS) približujejo ničli.

Obrestne mere za depozite: kje so najvišje in kje najnižje?

Kratkoročna vezava za 3 mesece v povprečju prinaša 0,07 odstotne obresti. Najvišje obresti za enoletni depozit boste trenutno dobili pri Sberbank banki (0,40 odstotka), za obdobje dveh let ponujajo najvišje obresti pri Gorenjski bank in banki Sparkasse (0,80 odstotka).

Vse informacije o varčevanju na enem mestu

Depoziti so pomemben instrument za kratkoročno varčevanje potrošnikov, mnogi pa v njih varčujejo denar tudi za daljša obdobja, ker ne želijo nase prevzemati naložbenega tveganja. Slovenski varčevalci imajo velik del svojih prihrankov prav v depozitih ali na drugih varčevalnih računih, ugotavljajo na ZPS.

Varčevanje večjih vsot denarja

Depoziti so atraktivna oblika varčevanja, saj lahko tudi s kratkoročno vezavo sredstev varčujete po višjih obrestnih merah kot na navadnih varčevalnih ali bančnih računih. Če varčujete večje vsote denarja, se vam splača primerjati ponudbo bank, saj se obrestne mere med ponudniki lahko zelo razlikujejo. Obrestne mere za depozite lahko preverite v primerjalniku ZPS.

Če želite prihraniti nekaj več, predvsem pa banke spodbuditi k bolj konkurenčni ponudbi, lahko svoje prihranke prenesete na drugo banko, ki vam bo zanje ponudila več. Zaradi varčevanja drugje vam ne bo treba zamenjati tudi bančnega računa. Druga banka vam bo za namen izplačila depozita praviloma odprla brezplačen referenčni račun, še pišejo na ZPS.

Avtor: Monika Kern

Vir: Data.si

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles