Finančni trgi

Prispevki

Več kot 300 tisoč zavezancev bo danes prejelo pošto od DURS-a

Več kot 300 tisoč zavezancev bo danes prejelo pošto od DURS-a
April 02
06:43 2014

V prvem svežnju informativnih izračunov z datumom 31. marec 2014 ni izračunov za zavezance, ki so lani med letom ali letos s posebno vlogo do 10. februarja uveljavili olajšavo za vzdrževanega družinskega člana. Prav tako v prvi sveženj niso vključeni zavezanci z dejavnostjo in katastrskim dohodkom.

Na spletni strani davčne uprave je prek virtualne davčne asistentke Vide mogoče preveriti, ali je davčna uprava za izbrano davčno številko že izdala informativni izračun, ni pa si prek Vide mogoče ogledati izračuna. Ti so dostopni le z digitalnim potrdilom, s katerim lastnik vstopi v sistem eDavki. Prek Vide je mogoče dobiti tudi druga temeljna pojasnila o dohodnini.

Zavezanci, ki izračunov ne dobijo na domači naslov, vedo pa, da so izpolnili merila zanje, lahko v davčnem uradu dobijo kopijo izračuna. Davčna uprava ovojnice z izračuni razpošlje kot običajne poštne pošiljke, te pa niso »sledljive«, kot pravijo v Pošti Slovenije, zato ni mogoče ugotoviti, kaj se je zgodilo, če se na poti izgubi.

Durs ne ve vsega, zavezanec mora vedeti

Davčna uprava v izračune vključi podatke, ki jih zajame iz tako imenovanih REK obrazcev izplačevalcev in in drugih virov: če podatka o izplačilu nima, ga tudi v izračun ne more vključiti.

'Zavezanci so dolžni davčno upravo samo opozoriti na svoje obdavčljive dohodke, za katere nima podatkov. Posebej naj bodo na to pozorni zavezanci, ki so imeli med letom dohodke iz tujine. Teh podatkov davčna uprava nima, če jih niso napovedali vnaprej,' opozarja davčna svetovalka Petra Mlakar. Rok za samostojne dohodninske napovedi se izteče 31. julija.

Kako subvencija za samozaposlitev vpliva na akontacijo dohodnine

Davčna uprava izda informativne izračune le za slovenske rezidente, pri katerih letni bruto zaslužek preseže znesek splošne olajšave, ki pripada vsem zavezancem. Za leto 2013 znaša 3302,70 evra.

Pri upokojencih veljajo drugačna merila: davčna uprava izračunov ne pripravi za prejemnike Zpizovih pokojnin, ki lani med letom za pokojnino niso plačevali akontacije dohodnine, če hkrati tudi niso uveljavljali olajšave za vzdrževane družinske člane. Tretje merilo je, da ob pokojnini niso imeli še za več kot 80 evrov obdavčljivih dohodkov.

V ta znesek ne štejejo obresti, dohodki iz najemnin in dividende, ki niso del letne davčne osnove, saj velja zanje cedularna obdavčitev.

Lahko zahtevate vračilo akontacije, tudi če niste zavezanec

Zavezanci z bruto dohodki, ki so bili nižji od splošne olajšave, tako da od davčne uprave ne bodo dobili informativnega izračuna, sami oddajo dohodninsko napoved, če so lani med letom plačali kakršno koli akontacijo dohodnine, saj jim bo davčna uprava vrnila davek, ki so ga plačali.

To pa bo lahko naredila le, če bodo oddali napoved, saj bo iz nje ugotovila, da so med letom plačali akontacijo dohodnino, čeprav se pri letni odmeri niso uvrstili med zavezance za to dajatev. Napovedi oddajo do 31. julija.

Pri odmeri za leto 2013 dve novosti

Pri odmeri dohodnine za 2013 velja nekaj novosti, ker je zakonodajalec spremenil dohodninski zakon. V letno osnovo za odmero dohodnine od 1. januarja 2014 niso več vključeni dohodki iz oddajanja premoženja v najem, od najemnin. Za ta dohodek je lani začelo veljati načelo cedularne obdavčitve. Davčni zavezanci so o najemninah za leto 2013 davčni upravi z napovedmi poročali do 15. januarja, potem pa so dobili odločbe o odmeri davka. Tako se je postopek odmere tudi zaključil. Do leta 2013 je davčna uprava podatke iz odločb vključila še v letno odmero dohodnine.

Olajšava za rezidenta, ki se izobražuje in ima status dijaka ali študenta, od 1. januarja 2013 ne znaša več toliko, kot splošna olajšava, ampak 75 odstotkov tega zneska – 2477,03 evra.

Vir: Delo.si

About Author

Tuji mediji

Tuji mediji

Zanimivi prispevki drugih medijev v Sloveniji.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce