Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Velik skok cen nafte po zaostritev ameriških sankcij proti Iranu

Velik skok cen nafte po zaostritev ameriških sankcij proti Iranu
April 23
06:10 2019

Azijske delnice so danes, ko so se po velikonočnih praznikih odprli številni trgi dosegle malenkostno rast, medtem ko se je po zaostritvi ameriških sankcij proti Iranu močno zvišala cena nafte. Najširši indeks azijskih delnic je tako danes pridobil 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko je japonski borzni indeks Nikkei svojo vrednost ohranil skoraj nespremenjeno.

Na drugi strani so kitajske delnice podaljšale svoje obdobje ustvarjanja izgub, po napovedi, da bo Peking zmanjšal dodatne politike lajšanja po objavi boljših ekonomskih podatkov od pričakovanj v prvem četrtletju. Delnice na borzi v Šanghaju so tako izgubile 0,4 odstotka vrednosti. Analitiki so dejali, da pomeni sporočilo bolj odmerjen pristop do lajšanje denarne politike in zaskrbljenosti glede dviga zadolženosti, kar je delnice pognalo navzdol v najvišjem temu v zadnjem mesecu.

Amazon namerava zapreti svoje spletne trgovine na Kitajskem

Na Wall Streetu so se delnice v ponedeljek okrog točke preloma, saj je indeks S&P 500 od rekordne vrednosti dosežene septembra lani oddaljen samo še približno 1 odstotek, medtem ko je indeks energetskih delnic S&P poskočil zaradi višjih cen nafte.

Cene nafte so se včeraj povišale za več kot 2 odstotka in dosegel skoraj najvišje nivoje v zadnjih šestih mesecih , saj se je povečala zaskrbljenost glede omejene svetovne dobave, potem ko so ZDA napovedale nadaljnjo omejitev izvoza iranske nafte.

Washington je tako sporočil, da bodo v maju odpravili vse izjeme, ki so osmim državam omogočile nakup iranske nafte ne da pri tem soočile z ameriškimi sankcijami.

Cena mednarodno merodajne nafte znamke Brent se je v ponedeljek povišala za 2,9 odstotka na 74,04 dolarja za sod, medtem ko se je vrednost lahke ameriške nafte povišala za 2,7 odstotka na 65,7 dolarja za sod. Oba indeksa cen sta dosegla skoraj najvišje vrednosti v zadnjega pol leta.

Vseeno je imela visoka rast cen nafte omejen vpliv na širše finančne trge.

Kljub rasti cen nafte številni analitiki še naprej pričakujejo, da bo inflacija v ZDA in drugih velikih gospodarstvih še naprej zelo omejena, kar bo ameriški centralni banki omogočalo ohranitev odprte politike.

Včeraj so bili v ZDA objavljeni podatki o prodaji novih domov, ki so bili slabši od pričakovanj, saj naraščajoče povpraševanje še naprej ovira pomanjkanje razpoložljivih nepremičnin.

Na valutnem trgu je dolarski indeks, ki meri vrednost ameriškega dolarja v primerjavi z šestimi glavnimi svetovnimi valutami izgubil 0,2 odstotka vrednosti in se ustalil pri nivoju 97,303 točke.

Dolar je v primerjavi z jenom izgubil 0,1 odstotka vrednosti in sedaj dosega nivo 111,82 jena, medtem ko je v primerjavi z evrom ohranil svoj nivo pri 1,1252 dolarja za evro.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce