Finančni trgi

Prispevki

Velike banke zanikale pomoč pri izmikanju plačevanju davkov

Velike banke zanikale pomoč pri izmikanju plačevanju davkov
April 06
07:16 2016

Mednarodni bančni velikani so zanikali obtožbe, da so svojim strankam pomagali pri izogibanju davkom, z uporabo zapletenih offshore shem.

HSBC, Credit Suisse in družba Coutts Trustees, ki je v lasti Royal Bank of Scotland, so se vse znašle v panamskih dokumentih. Razkritja temeljijo na več kot 11 milijonih dokumentih pridobljenih iz panamske odvetniške pisarne Mossack Fonseca.

V dokumentih so našteti posojilodajalci, ki naj bi pomagali vzpostaviti strukture, ki davčnim uradnikom otežujejo izsleditev denarnih tokov. Poleg tega so v dokumentih poimenovane tudi ustanove, ki naj bi pomagale družbam proti katerim so uvedene mednarodne sankcije.

"Nemoteče"

Rami Makhlouf je bratranec sirskega predsednika Bašarja al Assada, njegovo premoženje pa naj bi bilo vredno skoraj 4,5 milijarde evrov. Leta 2008 je Amerika proti njemu uvedla sankcije, ker ga je označila za sodelavca režima in nekoga, ki manipulira z sirskim pravosodnim sistemom in uporablja sirsko obveščevalno službo za ustrahovanje svojih poslovnih tekmecev.

Panamski dokumenti razkrili denarne verige svetovnih voditeljev

Mossack Fonseca je za Makhoufa odprla šest družb, vključno z podjetjem po imenu Drex Technologies, že potem ko so bile proti njemu uvedene sankcije. Dokumenti so pokazali tudi vpletenost švicarske podružnice banke HSB, ki je podjetju zagotavljala finančne storitve.

Leta 2010, dve leti po uvedbi sankcij, je tako HSBC, Mossack Fonseci sporočila ta verjamejo, da je družba Drex Technologies "dobro stoječa". Notranje elektronsko sporočilo v odvetniški družbi pa hkrati razkriva, da so se pri HSBC-ju zavedali kdo je Rami Makhlouf. V emailu poslanemu 17. februarja leta 2011 je tako zapisano: "Kontaktirali smo HSBC, ti pa so nam potrdili, da so seznanjeni z tem, da je Makhlouf bratranec sirskega predsednika. Tako oddelek za skladnost HSBC-ja v Ženevi, kot tudi na njihovem sedežu v Londonu je seznanjen z tem kdo je Makhlouf in potrjuje, da jih to ne moti".

"Temeljito potrjen"

V odgovoru so pri HSBC dejali: "Tesno sodelujemo z organi v boju proti finančnemu kriminalu in izvajanju sankcij. Naša politika je , da lahko offshore račune odprejo samo osebe, ki so bile temeljito preverjene, vključno z primeri kjer oblasti od nas zahtevajo, da ostane račun odprt zaradi dejavnosti spremljanja, oziroma, ko je bil račun zamrznjen na osnovi sankcij."

Panamski dokumenti so razkrili več kot 500 bank, vključno z njihovimi podružnicami in hčerinskimi družbami, ki so pri Mossack Fonseci registrirale 15,600 navideznih podjetij.

Izvršni direktor Credit Suisse Tidjane Thiam je dejal: "Mi ne opravičujemo struktur namenjenih izogibanju plačevanja davkov. Kadarkoli obstaja struktura z upravičencem, ki je tretja oseba, vztrajamo pri poznavanju njegove indentitete,"

Predstavnik družbe Coutts Trustees, pa je dejal, da posluje banka v skladu z predpisi in sledi najvišjim standardom. Dodal je še: "Od vseh strank pred prejemom naših storitev zahtevamo, da so davčno skladne, hkrati pa izvedeno pristop, ki ocenjuje tveganje posameznika in se zanaša na obsežen sistem kontrol za preprečevanje pranja denarja, vključno z razumevanjem izvora premoženja stranke. Zagotavljanje zaupanja in administrativnih storitev je povsem legitimen in ključen vidik pri upravljanju premoženja in načrtovanja nasledstva."

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce