Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Venezuelci po novem tudi brez Coca Cole

Venezuelci po novem tudi brez Coca Cole
May 24
06:56 2016

Pomanjkanje sladkorja je Coca Colo sredi vse večje krize zaradi pomanjkanja osnovnih dobrin in energije, prisililo v ustavitev svoje proizvodnje v Venezueli. Pri družbi so dejali, da bodo dobavitelji v Venezueli "začasno prenehali delovati zaradi pomanjkanja surovin".

Napoved prihaja potem, ko je največja pivovarna v državi, Empresas Polar, zaprla svoje obrate zaradi pomanjkanja ječmena. Venezuelsko gospodarstvo se je močno skrčilo potem, ko so cene nafte potonile.

Japonska se je izognila recesiji, domači borzni trg se je odzval z pozitivno rastjo

Predstavnica Coca Cole je dejala, da bo družba nadaljevala z proizvodnjo pijač brez sladkorja, kot je Coca Cola Light. "Sodelujemo z dobavitelji, vladnimi organi in sodelavci, da bi sprejeli potrebne ukrepe za hitro rešitev nastale situacije," je dejala.

Proizvodnja sladkornega trsa v zadnjem času upada tako zaradi nadzora nad cenami in naraščajočih stroškov proizvodnje, kot težav z pridobivanjem ustreznih gnojil. Rezultat tega je, da so se mnogi manjši kmetje obrnili k pridelavi drugih pridelkov, katerih cene niso nadzorovane, kar jim omogoča ustvarjanje višjih prihodkov.

Venezuela naj bi letos proizvedla 430,000 ton sladkornea trsa, kar je manj od 450,000 ton v lanskem letu, hkrati pa naj bi letos uvozili 850,000 ton surovega in rafiniranega sladkorja.

Gospodarske težave so mnoge potrošnike prisilile v to, da morajo za nakup osnovnih živil pred trgovinami v vrsti čakati več ur.

Venezuelsko gospodarstvo naj bi se letos skrčilo za 8 odstotkov, medtem ko se je lani za 5,8 odstotka. Popolna odvisnost od nafte za ustvarjanje prihodkov v tujih valutah in investicij, je državo naredilo žrtev rednih recesij.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je sicer v prizadevanjih za boj proti gospodarski krizi uvedel izredne razmere. A kritiki potezo vidijo kot poizkus za okrepitev svoje oblasti v obubožani državi.

Medtem je izdelovalec avtomobilskih gum Bridgestone včeraj sporočil, da bodo svojo izpostavo v Venezueli prodali po več kot 60 letih delovanja v državi. Družbo bodo tako prodali skupini Grupo Corimon. Tudi druge multinacionalke, kot so Ford, Procter & Gamble in Halliburton so se medtem odločile za upočasnitev, oziroma zaustavitev svojih naložb v Venezueli.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce