Finančni trgi

Prispevki

VIDEO: Nova definicija borznega balončka

VIDEO: Nova definicija borznega balončka
July 02
13:02 2015

'Ko ljudje brezglavo kupujejo delnice, kljub številnim opozorilom o njihovi precenjenosti, lahko trdimo, da smo v balončku!' je nedavno izjavil ameriški ekonomist, profesor na univerzi Yale in pisatelj Robert J. Shiller.

Čeprav je še pred nekaj meseci nazaj Shiller trdil, da še ni konec borzne veselice in da še ni smiselno prodajati na borzi, je danes drugačnega mnenja. V nedavnem intervjuju za CNBC je izjavil, da se danes dogaja nekaj podobnega, kot se je dogajalo v času '.com baločnka'.

Kot je vidno iz spodnjega video prispevka, je sicer mirni Shiller v slogu dramatičnega guruja Fabra opozoril na trenutno precenjenost borznih trgov in posledično večjo možnost padcev ...

Robert Shiller, ki je bil med drugim tudi sodobitnik ekonomske Nobelove nagrade za analize v empiričnih financah, je avtor popularnega razmerje med ceno delnice in dolgoročnimi dobički podjetja, ki ga mnogi zato poimenujejo kar Shillerjevo P/E razmerje.

Shillerjev P/E pa danes utripa rdeče in opozarja ...

Shillerjevo P/E razmerje je za ugotavljanje vrednotenja borznih trgov veliko bolj stabilno in bolj primerno za ocenjevanje glede pričakovanih dolgoročnih donosov. Če je razmerje nizko (cena delnice ali trga je nizka, glede na povprečne dobičke podjetja v zadnjih 10 letih), lahko pričakujemo nadpovprečne donose v prihodnjih letih. Logika deluje tudi obratno – če je razmerje visoko (cena delnice je visoko glede na povprečne dobičke podjetja), lahko pričakujemo podpovprečne donose v prihodnje.

Kje mislite, da so nepremičnine ‘najbolj v balončku’?

Danes Shillerjevo P/E razmerje alarmno opozarja na precenjenost borznih trgov. Tudi sam Shiller svari, da se glede na vrednotenje trenutno nahajamo še višje kot v treh pomembnih prelomnicah v borzni zgodovini - 1929, 2000 in 2007. Opozoril je predvsem na precenjenost ameriškega borznega trga, ki naj bi bil po vrednotenju eden izmed najdražjih trgov na svetu, zato naj bi bilo po njegovem smiselno, da se tem trgu trenutno vlagatelji raje izogibajo.

Bo tokrat veljal slavni rek, ki ga Shiller pogosto izjavi, da 'bik na borzi nikoli ne umre star'?

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce