Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Vietnam je ena od redkih rastočih ekonomij sredi pandemije

Vietnam je ena od redkih rastočih ekonomij sredi pandemije
November 19
06:52 2020

Vietnamu je uspelo zmanjšati gospodarsko škodo zaradi kitajskega virusa in je trenutno edina država v jugovzhodni Aziji, ki je na pot, da zabeleži letno gospodarsko rast. Po najnovejših napovedih Mednarodnega denarnega sklada, naj bi tako država v letošnjem letu zabeležila 2,4 odstotno gospodarsko rast.

Sklad je uspeh države pripisal "odločnim ukrpom za obvladovanje zdravstevnih in gospodarskih posledic kitajskega virusa". Vietnam je tako v državi zabeležil zgolj 1288 primerov okužbe z virusom in 35 smrtnih primerov.

Mednarodni denarni sklad državi za prihodnje leto napoveduje močno gospodarsko okrevanje, rast pa naj bi se okrepila na 6,5 odstotka, "saj se bo nadaljevala normalizacija domače in zunanje gospodarske aktivnosti."

Airbnb gre na borzo

Čeprav v Vietnamu primanjkuje zdravstevene infrastrukture, ki je na voljo v številni premožnejših državah, so ga pohvalili zaradi ukrpov javnega zdravstva, ki je število okužb hitro postavilo pod nadzor.

Država je hitro razvila komplete za testiranje in uporabila kombinacijo strateškega testiranja in agresivnega sledenja stikov, za pomoč pri nadzoru števila okužb. Vietnam je letos beležil počasnejšo rast, pri čemer je bil še posebej prizadet turistični sektor, vseeno pa se jim je uspelo izogniti najhujšim gospodarskim učinkom pandemije.

Razmah dela od doma

Po besedah ​​Michaela Kokalarija, glavnega ekonomista vietnamske investicijske družbe Vinacapital, je več faktorjev ublažilo gospodarski udarec. Morda najbolj nepričakovano je bilo veliko povečanje števila ljudi, ki po vsem svetu delajo od doma.

"Ljudje so si kupili nove prenosnike ali pa novo pisarniško pohištvo, tako za delo, kot preživljanje časa doma. No veliko od teh izdelkov je bilo narejenih v Vietnamu," je dejal.

Vietnamski izvoz v ZDA se je tako v prvih treh četrtletjih letošnjega leta, glede na enako lansko obdobje povečal za 23 odstotkov, izvoz elektronike pa za 26 odstotkov.

Težave z carinami

Vietnamski predelovalni sektor je v zadnjem desetletju doživel izjemno rast, saj so številna podjetja po svetu začela iskati druge države, saj so se stroški proizvodnje na Kitajskem močno povečali.

Tudi zaradi kitajsko-ameriške trgovinske vojne je postala Kitajska manj privlačna za proizvodnjo, saj številne carine zavirajo izvoz. Številne multinacionalke so se zato odločile za začetek poslovanja v Vietnamu, vključno s svetovnimi tehnološkimi velikani, kot sta Samsung in Apple.

Apple tako zdaj načrtuje proizvodnjo svojih vrhunskih studijskih slušalk Airpods v Vietnamu.

Pandemija je hkrati spodbudila še številna druga podjetja, da razmislijo o proizvodnji izdelkov v Vietnamu, kar je posledica potrebe po diverzifikaciji njihovih dobavnih verig, je povedal Kokalari.

"Ko je prišel kitajski virus, ste mislili, da imate globalno dobavno verigo, nato pa ugotovite, da imate samo dobavno verigo iz Kitajske, tam pa ne morete več proizvajati. No to pa je veliko bolj nujen, čustveno katalizirajoč problem," je dodal.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles