Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Visok skok novih okužb in smrtnih primerov je zamajal azijske trge

Visok skok novih okužb in smrtnih primerov je zamajal azijske trge
February 13
07:10 2020

Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko so pridobila varna zavetja, kot je japonski jen, zlato in obveznice, saj je število novih primerov obolelih zaradi korona virusa in smrtnih žrtev krepko poskočilo.

V kitajski provinci Hubei, kjer se je izbruh virusa začel so tako poročali o 242 smrtnih primerih, kar je dvakrat več kot dan pred tem, hkrati pa so potrdili novih 14,840 primerov okužbe.

Povečanje števila primerov prihaja potem, ko so uradni organi sprejeli novo metodologijo štetja okužb, je tako sedemkrat višje, kot dan pred tem. Ni še povsem jasno kako nova metoda štetja vpliva na rezultate, niti zakaj se je število smrtnih primerov tako močno povečalo, vseeno pa se s tem zmanjšuje upanje, da se bo širjenje virusa upočasnilo.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so tako upadle za 0,3 odstotka, enak upad pa so utrpele tudi terminske pogodbe za indeks Dow Jones, kar kaže na premor v močnem trendu rasti na Wall Streetu.

Zaradi virusa je velik del kitajskih tovarn še naprej zaprt

Najširiši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je med jutranjim trgovanjem ohranjal vrednost, nato pa je novica o korona virusu zaustavila pozitivni moment na delniških trgih.

"Upočasnitev v novih primerih je bil ključni dejavnik rasti delniških trgov," je dejal Michael McCarthy iz družbe CMC Markets v Sydneyju. "Veliko ljudi je skočilo na zaključek, da smo morda že videli vrh okužb...  preobrat od tega kar se je zdelo dobra novica pa je bilo dovolj, da so se številni vlagatelji odločili za tek proti izhodom."

Japonski indeks Nikkei 225 je posloval brez sprememb, medtem ko je glavni avstralski borzni indeks ASX 200 dosegel nov rekordni nivo. Vrednost zlata je narasla za 0,3 odstotka na 157012 dolarja za unčo.

Dodatno znižanje napovedi

Prek noči je trge potolažila napoved vodje Svetovne zdravstvene organizacije za nujne primere, ki je očitno upočasnjevanje širjenja epidemije opisal kot "zelo pomirjujoče." Kljub temu je šef WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus opozoril, da bi morali dogajanje opazovati zelo previdno. "Ta izbruh bi lahko še vedno šel v katerokoli smer," je dejal.

Do sedaj je na kitajskem zaradi virusa umrlo več kot 1300 ljudi, skupno število primerov v provinci Hubei pa se približuje številki 50,000.

Še predenj se je število krepko povišalo so se ekonomisti glede udarca za kitajsko rast obračali v bolj pesimistično smer, saj mnogo tovarn še naprej ne obratuje, dobavne verige pa so pretrgane.

Banka Citigroup je v sredo ponovno znižala napoved za kitajski BDP v letu 2020, ki naj bi tako dosegel zgolj 5,3 odstotka. Banka je v januarju napovedovala 5,8 odstotno rast, nato pa so napoved pred dvema tednoma znižali na 5,5 odstotka.

Pri Morgan Stanleyu so medtem prepričani, da je najverjetnejše postopno in ne ostro okrevanje. Vse to je slaba novica za regionalno gospodarstvo, ki negativno vpliva tako na azijske valute, kot surovine.

Cene nafte so končale svojo hitro rast. Cena nafte znamke Brent se je tako povišala za 15 centov na 55,94 dolarja za sod, kar je 15 odstotkov manj, kot je cena znašala pred izbruhom korona virusa.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce