Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Vlagatelji na azijskih trgih so si vzeli odmor, nafta nadaljuje z rastjo

Vlagatelji na azijskih trgih so si vzeli odmor, nafta nadaljuje z rastjo
May 15
06:11 2018

Azijske delnice so danes izgubile na vrednosti in niso sledile dogajanju na Wall Streetu, saj ostajajo vlagatelji previdni glede ključnih gospodarskih in političnih tveganj, medtem ko je zaskrbljenost glede oskrbe ohranjala cene nafte blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh letih in pol.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije je tako danes izgubil 0,65 odstotka vrednosti, potem ko je včeraj dosegel najvišji nivo po koncu marca. Indeks je sicer prejšnje tri seje pridobival na vrednosti.

"Zdi se, da so si trgi po nedavni rasti vzeli odmor in čakajo na sveže dogajanje v zvezi s trgovinskimi vprašanji med ZDA in Kitajsko in prihodnjim vrhom Washingtona s Severno Korejo," je dejal Jošinori Šigemi iz družbe JP Morgan Asset Management v Tokiju.

Xerox preklical prodajo japonski družbi Fujifilm

Avstralske delnice so danes izgubile 0,35 odstotka vrednosti, potem ko so včeraj za kratek čas dosegle štirimesečne viške, južnokorejski indeks Kospi pa je danes izgubil 0,55 odstotka vrednosti. Japonski Nikkei 225 je danes malenkost izgubil, a je še vedno blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh mesecih.

Hongkonški indeks Hang Seng je danes upadel za 0,5 odstotka in je tako končal pet dnevni niz rasti, medtem ko je glavni indeks na celinski kitajski pridobil 0,05 odstotka.

Čeprav višje cene nafte običajno povečujejo zaskrbljenost glede inflacije, pa za nedavni dvig cene nafte - nafta znamke Brent je v letu 2018 pridobila 17 odstotkov vrednosti - velja, da podpira rast delnic.

"Nedavna rast cen nafte ne bo imela širšega negativnega učinka na delniške trge, če se bo nadaljevala v tem tempu," je dejal analitik Masahiro Ičikava iz družbe Sumitomo Mitsui Asset Management. "Dvig cen nafte je dobra novica za nekatere delniške sektorje, kot je naprimer energetika".

Cena nafte Brent se je danes povzpela za 4 cente na 78,27 dolarja za sod, kar je blizu najvišjih nivojev v zadnjih treh letih in pol. Cena ameriške lahke nafte je ostala nespremenjena in vztraja pri nivoju 71 dolarjev za sod.

Cene nafte so nazadnje narasle zaradi poročil OPEC-a, da je prenasičenost na svetovnem naftnem trgu praktično odpravljena. Napetosti na Bližnjem vzhodu in negotovosti glede proizvodnje iz Irana med obnovljenimi sankcijami iz ZDA so prispevale k nedavnem dvigu cen nafte.

"Zaveza Saudske Arabije in preostalega OPEC-a k zmanjšanju proizvodnje je v tem trenutku glavni dejavnik pri podpori cen, svoje pa je dodala tudi možnost zmanjšanega izvoza iz Irana zaradi sankcij," je dejal William O’Loughlin iz družbe Rivkin Securities.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z dolarjem ohranil enak nivo pri razmerju 1,1933 dolarja, medtem ko je dolar v primerjavi z jenom nekoliko pridobil in dosegel nivo 109,745 jena.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles