Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Vlagatelji tožijo Volkswagen za 9 milijard evrov

Vlagatelji tožijo Volkswagen za 9 milijard evrov
September 11
06:03 2018

Na sodišču v Nemčiji se je začel pri sodni primer proti družbi Volkswagen, zaradi škandala povezanega s goljufanjem glede izpustov dizelskih motorjev. Vlagatelji družbe tako sedaj iščejo približno 9,2 milijarde evrov odškodnine in trdijo, da bi morala družba prej objaviti podatke o ponarejanju testov emisij.

Delnice družbe so sicer po razkritju škandala leta 2015 strmoglavile. "Volkswagen bi moral trgom povedati, da so goljufali," je na sodišču dejal odvetnik tožnikov, Andreas Tip.

Volkswagen po navedbah Bruslja popravil večino spornih vozil

"Verjamemo, da bi morala družba trge o tem, da ne morejo izdelati tehnologije, ki je potrebna za prodajo dizelskih avtomobilov v ZDA, obvestiti najkasneje do junija leta 2008," je povedal na višjem regionalnem sodišču v Braunschweigu.

Delničarji, ki predstavljajo 1670 zahtevkov, iščejo odškodnino za skoraj 40 odstotni padec vrednosti delnic Volkswagna, ki je družbo prizadel v septembru leta 2015 in jih družbo do sedaj stal že 27,4 milijarde evrov.

Kazenska preiskava

Pravno tožbo je vložil investicijski sklad Deka, ki se trenutno uporablja kot predloga za nadaljnjih 1600 tožb. V zadevi je vključenih približno 50 odvetnikov, zanimanje za zaslišanje pa je tako veliko, da so ga morali iz sodišča prestaviti v bližnji konferenčni center.

V kratki izjavi za medije je Volkswagen poudaril, da je "izključno o tem ali je Volkswagen spoštoval svoje obveznosti razkritja podatkov delničarjem in kapitalskim trgom". pri družbi so dodali, da so "prepričani", da so svoje obveznosti opravili pravilno. Po pričakovanjih, naj bi se odločanje o zadevi zavleklo vsaj do na naslednjega leta.

Hkrati so se pod kriminalističnimi preiskavami v Nemčiji znašli tudi nekdanji vodstveni delavci pri Volkswagnu, Porscheju in njihovi sestrski družbi Audi.

Samo podjetje je bilo zaradi afere že do sedaj kaznovano z globo v višini 1 milijarde evrov. Poleg tega so v ZDA za rešitev kazenskih in civilnih tožb odšteli 4,3 milijarde dolarjev. Pri družbi so sicer priznali svojo odgovornost za krizo dizelskih vozil.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce