Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Se obeta stečaj največje nepremičninske družbe na Kitajskem? Delnice družbe Evergrande so v ponedeljek izgubile kar 19 odstotkov vrednosti in dosegle najnižje nivoje v zadnjih 11 letih, s čimer so še povečale izgube, saj vlagatelji s pesimizmom gledajo...
  • Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se...
  • Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, k čemur so najbolj pripomogli padci na borzah na Kitajskem in v Hongkongu. Do padcev je prišlo kljub dobremu poslovanju na Wall...
  • Nov napad na skupino Ant je močno zamajal vrednost delnic Alibabe Delnice kitajske tehnološke družbe Alibaba so danes močno izgubile na vrednosti, po poročanju, da se je njihova finančna podružnica Ant Group spet znašla pod drobnogledom komunistične diktature na oblasti. Regulativni...
  • Svetovni trgi danes v rdečem Azijske delnice so v četrtek izgubile na vrednosti, medtem ko je ameriški dolar vrednost obdržal. Dogajanje je bilo v skladu s previdnim globalnim razpoloženjem, saj so vlagatelji zaskrbljeni glede kombinacije...

Vlagatelji unovčujejo dobičke, trgi v rdečem

Vlagatelji unovčujejo dobičke, trgi v rdečem
July 16
05:52 2021

Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti, saj so kljub rekordnemu dobičku tajvanskega velikana izdelave čipov TSMC, druga tehnološka podjetja razočarala in zmanjšala širši apetit po tveganih naložbah, medtem ko so slabše napovedi o ameriških obrestnih merah, donose obveznic ohranjale blizu najnižjih vrednosti v zadnjih nekaj mesecih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes izgubil 0,35 odstotka vrednosti, kar je bila v veliki meri posledica 1,2 odstotnega padca tajvanskih delnic.

Družba TSM, ki je izven Kitajske družba z največjo tržno kapitalizacijo v Aziji, je včeraj po objavi zaslužkov izgubila skoraj 4 odstotke vrednosti. Kljub temu, da je največji izdelovalec čipov na svetu objavil podatke o rekordni četrtletni prodaji in napovedal višje prihodke za trenutno četrtletje, so se vlagatelji odločili z vnočevanje dobičkov, saj so se bali, da so najboljši časi že za njimi.

Rast inflacije v ZDA se ni ustavila niti v juniju

"Njihovi zaslužki so bili po mojem mnenju odlični, zato se mi zdi reakcija trga pretirana," je dejal Norihiro Fujito iz družbe Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities. "Vseeno je padec stopnje dobička privedel do stališča, da je zagon rasti verjetno dosegel vrhunec."

Padec vrednosti delnic družbe je vplival tudi na druge proizvajalce čipov v regiji, pri čemer je glavni južnokorejski borzni indeks Kospi izgubil 0,6 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei upadel za 1,1 odstotka.

Šibkost delnic povezanih s izdelovanjem čipov, je v četrtek pripomogla tudi k padcu ameriškega indeksa S&P 500, ki je upadel za 0,33 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq izgubil 0,70 odstotka vrednosti.

Medtem ko so ti indeksi kljub temu ostali blizu rekordnih ravni, podprti zaradi možnosti oživitve gospodarstva, so se začeli vlagatelji umikati stran od bolj tveganih in manj likvidnih finančnih sredstev.

Vlagatelji so se namesto tega odločili za nakupe obveznic, potem ko je predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell ponovil, da bo naraščajoča inflacija verjetno prehodne narave, pri čemer bo banka še naprej izdatno podpirala domače gospodarstvo.

Na valutnih trgih med glavnimi igralci ni bilo večjih premikov, vseeno pa je ameriški dolar na dobri poti najboljšemu tedenskemu dobičku v zadnjem mesecu. Evro je tako dosegal vrednost 1,180 dolarja, jen pa je dosegal nivo 110,03 jena za dolar.

Na drugi strani je zlato pri eni 1834,4 dolarja za unčo doseglo najvišjo vrednost v zadnjem mesecu.

Cene nafte so ostale pod pritiskom po kompromisnem predlogu med vodilnimi proizvajalci združenja OPEC in presenetljivo slabemu tedenskemu podatku o ameriškem povpraševanju po gorivu.

Po poročanju medijev naj bi tako v sredo Savdska Arabija in Združeni arabski emirati dosegli dogovor, ki naj bi odprl pot do dogovora o večji dobavi surove nafte na tesnem naftnem trgu. Dogovor še ni dokončan, pri čemer so iz energetskega ministrstva ZAE sporočili, da se razprave nadaljujejo.

Nafta znamke Brent trenutno vztraja pri ceni 73,54 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 70,76 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles