Finančni trgi

Prispevki

Vodja mednarodnega denarnega sklada svari pred šibkejšo svetovno gospodarsko rastjo

Vodja mednarodnega denarnega sklada svari pred šibkejšo svetovno gospodarsko rastjo
October 01
08:21 2015

Vodja mednarodnega denarnega sklada je opozorila, da bo svetovna gospodarska rast v letošnjem letu zelo verjetno nižja od lanske. Christne Lagarde je dejala tudi, da pričakuje v prihodnjem letu le skromen pospešek gospodarske rasti.

Opozorila je tudi pred nastankom "začaranega kroga", ki bi ga lahko sprožile višje obrestne mere v ZDA in Kitajska upočasnitev gospodarske rasti. Te grožnje bi lahko po njenem mnenju ogrozile nedavna pozitivna dogajanja v Aziji in Latinski Ameriki.

Lagardova je svoje poglede predstavila med govorom na svetu Amerik, pred letnim srečanjem Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke, ki bo potekalo prihodnji teden.

IMF: Kitajska predstavlja grožnjo svetovni gospodarski rasti

Dejala je:"Dobra novica je da smo priča skromnemu povečanju rasti v razvitih gospodarstvih . Zmerno okrevanje se krepi na območju evra; Japonska se vrača k pozitivni rasti in aktivnost ostaja močna tako v ZDA kot tudi v Veliki Britaniji. Ne tako dobra novica pa je, da bodo gospodarstva v razvoju še peto leto zapored zabeležila upad stopnje rasti."

"Hiter padec"

Dodala je: "Na gospodarskem področju imamo razlog za zaskrbljenost. Pričakovani dvig obrestnih mer v ZDA in kitajska upočasnitev prispevata k negotovosti in višji volatilnosti trgov. Dvig obrestnih mer v ZDA in močnejši dolar, bi lahko razkril valutne neskladnosti, kar bi vodile v podjetniške bankrote... in začarani krog med podjetji, bankami in vladami," je še dejala Lagardova.

Poleg tega je opozorila na "ostro upočasnitev" rasti svetovne trgovine in "hiter padec" cen surovin, kar škoduje financam držav izvoznic surovin v razvoju.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce