Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Vodstveni delavci Volkswagna obtoženi tržnih manipulacij

Vodstveni delavci Volkswagna obtoženi tržnih manipulacij
September 25
06:43 2019

Trije trenutni in nekdanji direktorji Volkswagna so bili obtoženi tržnih manipulacij v povezavi z škandalom dizelskih emisij. Glavni izvršni direktor Herbert Diess, predsednik družbe Hans Dieter Pötsch in nekdanji izvršni direktor Martin Winterkorn niso dovolj zgodaj obvestili vlagateljev o finančnih posledicah, sedaj trdijo nemški tožilci.

Družba je leta 2015 priznala, da je uporabljala nezakonito programsko opremo za goljufanje pri testiranju izpustov emisij dizelskih motorjev. Iz družbe so sicer sporočili, da so prepričani v neutemeljenost obtožb. Hkrati bo Herbert Diess še naprej opravljal delo izvršnega direktorja družbe.

"Podjetje je v zadnjih skoraj štirih letih natančno preiskalo to zadevo s pomočjo notranjih in zunanjih pravnih strokovnjakov. Rezultat je jasen: obtožbe so neutemeljene," so v izjavi za medije zapisali pri nemški družbi.

Trump in Abe pred podpisom trgovinskega sporazuma, zatika se pri avtomobilskih tarifah

Odvetniki g. Winterkorna in g.Pötscha so dejali, da sta oba nedolžna, medtem ko je odvetnik g. Diessa dejal, da se je sedanji izvršni direktor Volkswagna družbi pridružil šele julija 2015 in ni imel pojma o širini škandala.

Druga obtožnica

Volkswagnov škandal je izbruhnil septembra leta 2015, ko je podjetje priznalo, da so v skoraj 600.000 avtomobilov prodanih v ZDA vgradili "naprave za premagovanje", namenjene goljufanju pri testiranjih emisij izpustov plinov. Več milijonov drugih enako opremljenih vozil so prodali po svetu med leti 2009 in 2015.

Martin Winterkorn, ki je bil v času afere izvršni direktor družbe, je po izbruhu škandala odstopil iz vodilnega mesta. Na njegovo mesto je kasneje prišel Herbert Diess.

Gre za drugo obtožnico v Nemčiji v povezavi z dizelskim škandalom. Winterkorn in trije drugi vodstveni delavci Volkswagna so bili namreč v aprilu obtoženi prevare. Tožilci so takrat v izjavi dejali, da Winterkornu očitajo "posebno hudo" goljufijo in kršitev zakonodaje o konkurenci.

Dejali so, da bi moral nekdanji izvršni direktor, lastnike avtomobilov in oblasti v Evropi in ZDA, prej opozoriti na manipulacijo s preizkusi dizelskih emisij.

Hkrati so ga obtožili, da je odobril "neuporabno" posodobitev programske opreme, namenjene prikrivanju resničnega razloga za višje ravni emisij avtomobilov. Tožba je sledila podobnemu pravnemu postopku proti Winterkornu iz strani ameriške komisije za vrednostne papirje (SEC), ki je mesec prej vložila tožbo proti Winterkornu in Volkswagnu.

V dokumentu SEC trdi, da je podjetje zavajalo vlagatelje z izdajo več milijard dolarjev vrednost obveznic in drugih vrednostnih papirjev, ne da bi pri tem razkrili goljufanje pri preizkusih emisij.

Družba se je na tožbo odzvala z izjavo v kateri so dejali, da bodo ugotovitve odločno izpodbijali.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce