Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volatilnost na svetovnih trgih se nadaljuje

Volatilnost na svetovnih trgih se nadaljuje
March 11
07:23 2020

Azijske delnice in terminske pogodbe za ameriške borze indekse so danes izgubile na vrednosti, saj se med vlagatelji pojavlja vse več skepticizma glede spodbujevalnega paketa ukrepov Washingtona za boj proti koronavirusu, kar je v ostrem nasprotju z včerajšnjim velikim optimizmom.

Trgi so namreč včeraj okrevali po brutalnem dogajanju v ponedeljek, ko je stanje poslabšal šok v povezavi z nafto. A zdaj se zdi, da bodo ti dobički kratkoročne narave, saj so azijski trgi danes spet v rdečem, terminske pogodbe za ameriške delnice so upadle za 2,2 odstotka, medtem ko je najširši borzni indeks azijsko-pacifiške regije izgubil 0,29 odstotka vrednosti. Avstralske delnice so izgubile 2,02 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei upadel za 1,28 odstotka.

V začetku tedna je ameriški predsednik Donald Trump dejal, da bo sprejel "velike korake" za lajšanje gospodarskih obremenitev, ki jih povzroča širjenje virusa gripe. Med glavnimi poudarki je znižanje davka na plače, kar je včeraj pomagalo dvigniti razpoloženje na trgih. Vseeno je pomanjkanje dodatnih podrobnosti o ukrepih nekatere vlagatelje razočaralo.

Po “črnem ponedeljku” so trgi danes poslovali nekoliko bolj optimistično

Na Wall Streetu si sicer vsi trije glavni indeksi v torek poskočili za skoraj 5 odstotkov, kar se je zgodilo le dan zatem, ko so ameriški delniški trgi utrpeli največje dnevne izgube po finančni krizi leta 2008.

Dolar je zaradi negotovosti v primerjavi z japonskim jenom, evrom in švicarskim frankom izgubil na vrednosti.

Donos na ameriške 10 letne državne obveznice se je povišal na 0,7068 odstotka, potem ko je v ponedeljek donos dosegal rekordno nizkih 0,318 odstotka. Dodatna rast donosnosti bi lahko bila omejena, ker še naprej obstajajo velika pričakovanja, da bodo Ameriška centralna banka in druge centralne banke po svetu sprejele stimulativne finančne ukrepe.

Trgi tako večinoma pričakujejo, da bo FED prihodnji teden na rednem zasedanju odbora banke še drugič ta mesec znižala obrestne mere.

Pred zasedanjem Evropske centralne banke v četrtek je v središču pozornosti tudi evro. Na sestanku se bodo oblikovalci politik soočili s pritiskom za sprejel olajševalnih ukrepov, potem ko je Italija v poizkusu upočasnitve širjenja virusa v celoti zaprla svoje meje in uvedla karanteno za svoje državljane.

Cene nafte so se včeraj dvignile za več kot 3 odstotke na 38,5 dolarja za sod za nafto znamke Brent in 35,53 dolarja za sod, za lahko ameriško nafto. Rast cen je posledica znamenj, da bodo ameriški proizvajalci zmanjšali svojo proizvodnjo, vseeno pa ostajajo trgovalci previdni glede svetovnega povpraševanja po črnem zlatu.

Nafti trgi so v ponedeljek potem ko je izbruhnila cenovna vojna med Rusijo in Savdsko Arabijo doživeli največji padec cen po Zalivski vojni leta 1991.

Mnogi analitiki opozarjajo, da morajo ostati vlagatelji previdni glede nadaljnje nestabilnosti na trgih, saj predstavlja koronavirsu še naprej tveganje za javno zdravje v mnogih državah, kar bi lahko dodatno obremenilo svetovno gospodarstvo.

Zlato, ki je v času negotovosti pogosto varno zavetje, je med današnjim azijskim trgovanjem pridobilo 0,5 odstotka vrednosti in dosega nivo 1658,5 dolarja za unčo.

Virus, ki je konec lanskega leta prvič pojavil v kitajski provinci Hubei se je od tam razširil na skoraj celoten svet in do sedaj zahetval že več kot 4000 smrtnih žrtev. Delnice na Kitajskem so danes izgubile 0,18 odstotka vrednosti, potem ko je bilo po štirih zaporednih dneh upadanja spet odkrito višje število novih okužb z virusom.

Hkrati omejitve gibanja in zaprtje tovarn, katerih namen je ustavljanje epidemije, zavira tudi globalno gospodarsko aktivnost.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce