Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen bo omejil višine plač svojih vodilnih delavcev

Volkswagen bo omejil višine plač svojih vodilnih delavcev
February 27
09:45 2017

Pri nemškem izdelovalcu avtomobilov Volkswagen so ob objavi vrnitve k dobičkonosnosti v letu 2016 dejali, da so se odločili za omejitve plač svojih menedžerjev. V skladu z novimi pravili bodo plače bolj odražale finančno uspešnost njihovega dela.

Izvršni direktor družbe bo lahko tako prejel največ 10 milijonov evrov letne plače, medtem ko naj bi bila omejitev za člane upravnega odbora, postavljena pri 5,5 milijona evrov. Nekdanji izvršni direktor družbe Martin Winterkorn, ki je odstopil zaradi škandala povezanega z emisijami je tako v letu 2011 zaradi velikih bonusov zaslužil kar 17,5 milijona evrov.

Volkswagen je sicer poročal, da so v lanskem letu ustvarili dobiček v višini 5,1 milijarde evrov in tako okrevali po 1,6 milijardi izgubi, ki so jo zabeležili v letu 2015.

Peugeot je lani skoraj podvojil dobiček

"Čeprav je bilo nedavno poslovno leto za nas predstavljalo velik izziv, je kljub krizi delovanje skupine dalo najboljše poslovne rezultate v zgodovini," je dejal izvršni direktor družbe Matthias Mueller.

Škandal ni ustavil skupine, ki vključuje tudi blagovne znamke Audi, Porsche in Škoda, da ne bi lani prodali rekordnih 10,3 milijona vozil, kar je bila predvsem posledica dobrega povpraševanje iz področja Evropske in azijsko-pacifiške regije. Vse to je bilo dovolj, da je Volkswagen prehitel Toyoto in postal družba, ki proda največ avtomobilov na svetu.

Prihodki družbe so dosegli rekordnih 217,3 milijarde evrov, kar je 2 odstotna rast glede na leto 2015. Družba pričakuje, da bo rast prihodkov v letošnjem letu dosegla 4 odstotke in "zmerno" rast prodaje vozil.

"Volkswagen je zelo trdno umeščen, tako v operativnem kot finančnem smislu. To nam daje zelo optimističen pogled na prihodnost," je še dejal Mueller.

Vseeno je imela družba višje enkratne stroške od pričakovanj, ki so dosegli 7,5 milijarde evrov, od tega je bilo 6,4 milijarde evrov stroškov povezanih z goljufanjem pri testih emisij.

Pri družbi so do sedaj za poplačilo glob in druge izdatke povezane z škandalom, na stran shranili 22,6 milijarde evrov. A ta denar je v veliki večini namenjen za poplačilo ameriškega trga in države, na drugi strani pa družba ni ponudila nobenega nadomestila za stranke iz Evrope, kar je sprožilo veliko jeze iz strani evropskih regulativnih organov in politikov.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce