Finančni trgi

Prispevki

Volkswagen dosegel poravnavo tudi s svojim zastopniki v ZDA

Volkswagen dosegel poravnavo tudi s svojim zastopniki v ZDA
January 24
08:48 2017

Ameriški zastopniki vozil Volkswagen bodo zaradi škandala z emisijami v povprečju prejeli odškodnine v višini med 1,75 in 1,1 milijona evrov, so včeraj sporočili iz ameriškega sodišča. Ameriški okrožni sodnik Charles Breyer je tako sporočil, da bo 650 zastopnikov denar prejelo v obdobju 18 mesecev in sodbo označil za "pravično, primerno in ustrezno".

Pri Volkswagnu so se strinjali tudi z nadaljnjim plačevanjem nagrad zastopnikom glede na uspešnost prodaje in jim dovolili odložitev izboljšanja kapitalske ustreznosti za obdobje dveh let. V celoti je tako Volkswagen sedaj privolil v plačilo do 22 milijard dolarjev odškodnin v ZDA.

Volkswagen naj bi ameriškim organom zaradi goljufanja z emisijami plačal 4,1 milijarde evrov kazni

Volkswagen je septembra leta 2015 priznal, da so v svoja dizelska vozila vgrajevali naprave za goljufanje pri testiranju emisij, da bi pri testih izgledali čistejši, kot so v resnici bili. V resnici so tako njihova vozila oddajala do 40 krat večjo raven onesnaževanja od zakonsko predpisane, zastopniki pa so dejali, da je škandal uničil ugled blagovne znamke in jih stal prodaje.

Vodja severnoameriške izpostave Volkswagna Hinrich Woebcken je dejal, da je za družbo sporazum med "zastopniki zelo pomemben korak v naših prizadevanjih, za popravo škode narejene vsem našim delničarjev v ZDA."

Poleg 1,2 milijarde dolarjev gotovinskih plačil, je celotna poravnava ocenjena na 1,6 milijarde dolarjev za zastopnike Volkswagnovih znamk so sporočili iz odvetniške pisarne Hagens Berman. Poravnava vključuje tudi 270 milijonov dolarjev predhodnih plačil in 175 milijonov dolarjev stalnih prodajnih spodbud.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce