Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen in Ford sta objavila zavezništvo

Volkswagen in Ford sta objavila zavezništvo
January 15
09:19 2019

Volkswagen in Ford naj bi v torek predstavila svoje zavezništvo, ki bi združilo sile pri izdelavi komercialnih vozil, hkrati pa naj bi se po vsej verjetnosti razširilo v skupni razvoj tehnologije za električno in avtonomno vožnjo, s čimer bi obe družbi prihranili na milijarde evrov denarja.

Družbi bosta svoje partnerstvo obelodanili v luči avtomobilskega sejma v Detroitu je za medije sporočil izvršni direktor družbe Volkswagen Herbert Diess. Družbi sta v zadnjih nekaj mesecih razpravljali o sodelovanju pri izdelavi dostavnih in drugih gospodarskih vozil, hkrati pa sta potrdili, da sodelovanje ne bo vključevalo združitve ali nakupa lastniških deležev.

Proizvajalca sta začela raziskovati možnosti za tesnejše sodelovanje potem ko so trgovinska trenja izdelovalce avtomobilov prisilila, da ponovno premislijo kje bodo gradili vozila za Evropo, ZDA in Kitajsko.

Ameriško gospodarstvo je še naprej izjemno uspešno, delniški trgi krepko navzgor

Razširjeno zavezništvo poudarja vse večji pritisk na globalne izdelovalce avtomobilov, da upravljajo s svojimi stroški razvoja električnih in avtonomnih vozil, kot tudi tehnologijami potrebnimi za izpolnjevanje strožjih emisijskih standardov za na milijone vozil z motorji na notranje izgorevanje, ki jih bodo prodali v prihodnjih letih.

Upočasnitve na največjih svetovnih avtomobilskih trgih, so hkrati povečale pritisk za zmanjševanje stroškov poslovanja. Obseg zavezništva med družbama je bil pred avtomobilsko razstavo še vedno v oblikovanju, saj so pogovori vključevali tudi sodelovanje na področju električnih in avtonomnih vozil.

Okvir sodelovanja naj bi med drugih vključeval tudi združevanje virov pri razvoju avtonomnih tehnologij in naložb VW v Fordovo poslovanje, Ford pa naj bi licenciral VW-jevo platformo za električna vozila MEB, so dejali viri.

Junija lani sta družbi razkrili, da sta v pogovorih glede zavezništva pri izgradnji gospodarskih vozil in dodali, da iščeta tudi druge skupne projekte.

Vodilni pri obeh družbah so razpravljali o možnih prihrankih globjega zavezništva, uradniki pri Volkswagnu pa so odprto govorili o njihovih načrtih za izdelavo svojih vozil v fordovih tovarnah in Fordovi uporabi njihovih platform za električna vozila.

Povezovanje z Volkswagnom je sicer velika stava izvršnega direktorja Forda Jim Hacketta, ko je v maju leta 2017 prevzel vodenja družbe z mandatom za pospešeno določanje in zmanjšanje stroškov poslovanja. Takrat so bili nekateri analitiki in vlagatelji nezadovoljni zaradi nižjih cen fordovih delnic od pričakovanj in zaznanega pomanjkanja podrobnosti glede Hackettovega načrta za prestrukturiranje družbe v višini 11 milijard dolarjev.

Prejšnji teden je Ford sicer objavil, da bo odpustil na tisoče zaposlenih, prenehal z izdelovanjem modelov, ki prinašajo izgubo in pregledal možnost zaprtja tovarn, kot del preobrata pri poslovanju nedobičkonosne poslovne enote v Evropi.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce