Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen ima na parkiriščih v ZDA shranjenih skoraj 300,000 vozil

Volkswagen ima na parkiriščih v ZDA shranjenih skoraj 300,000 vozil
March 29
08:02 2018

Volkswagen je v ZDA pojem parkirišč postavil na popolnoma novo raven in nič ne kaže, da bi jih kmalu izpraznili. Nemški proizvajalec avtomobilov je do srede februarja za odkup svojih 350,000 ameriških dizelskih avtomobilov zapravil 7,4 milijarde dolarjev. Hkrati družba že več mesecev po vseh ZDA hrani na sto tisoče avtomobilov.

Volkswagen ima tako na voljo 37 varnih skladiščnih prostorov po vseh ZDA v katerih imajo shranjenih skoraj 300,000 vozil je zapisano v zapisniku programa neodvisnega administratorja. Med parkirišči je moč najti zaprti nogometni stadion v Detroitu, nekdanjo papirnico v Minnesoti in puščavsko pokopališče avtomobilov, blizu mesta Victorville v Kaliforniji.

Elon Musk se je odločil da izbriše profile svojih družb na Facebooku

Tiskovna predstavnica družbe VW Jeanine Ginivan je v izjavi dejala, da je skladiščni prostor v mestu Victorville eden od mnogih "za zagotovitev odgovornega skladiščenja vozil, ki so bila odkupljena pod pogoji sklenjenimi po dogovoru zaradi škandala z dizelskimi motorji. Ta vozila se skladiščijo začasno in se redno vzdržujejo, s čimer zagotavljamo njihovo dolgoročno delovanje in kakovost, da bi se lahko vrnila v trgovine ali izvozila potem, ko bodo ameriški regulatorji odobrili ustrezne spremembe pri emisijah," je dejala.

Skupno je Volkswagen v ZDA pristal na plačilo več kot 25 milijard dolarjev odškodnin za lastnike, okoljske regulatorje, zvezne države in trgovce, ter ponudil odkup okrog 500,000 vozil, ki niso dosegala standardov izpustov škodljivih plinov. Program odkupov se bo nadaljeval vse do konca leta 2019.

V dokumentaciji namenjeni sodišču je razvidno, da je Volkswagen do konca lanskega leta prevzel 335,000 vozil od katerih jih je prodal 13,000, medtem ko je bilo uničenih 28,000 vozil. Po podatkih ob koncu lanskega leta je tako družba po vsej državi skladiščila 294,000 vozil.

Volkswagen mora do junija leta 2019 odkupiti ali popraviti 85 odstotkov vozil ali pa se bodo morali soočiti z dodatnimi kaznimi. Družba je v februarju dejala, da so popravili ali odkupili skoraj 83 odstotkov od pokritih vozil, zato pričakujejo, da bodo zahtevo izpolnili v kratkem.

Do sredine februarja so pri družbi izdali 437,273 pisem v katerih so ponudili za skoraj 8 milijrd dolarjev odškodnin in odkupnin.

Aprila lani je bil Volkswagen obsojen na tri leta preizkusne dobe, potem ko so priznali krivdo za tri kazniva dejanja in plačali za 4,3 milijarde dolarjev zveznih kazni. Avtomobilski proizvajalec je septembra leta 2015 priznal, da je v avtomobile z dizelskimi motorji v ZDA vgrajeval naprave, ki so omogočale goljufanje pri testiranju emisij in je to počel že od leta 2009, zaradi česar je prišlo do odstopa izvršnega direktorja družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce