Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen je na mesto izvršnega direktorja skupine imenoval Herberta Diessa

Volkswagen je na mesto izvršnega direktorja skupine imenoval Herberta Diessa
April 13
07:04 2018

Volkswagen se je odločil za menjavo svojega izvršnega direktorja s Herbertom Diessom, ki bo prevzel odgovornost nadzora nad celotno znamko Volkswagen. Vodenje družbe bo prevzel od Matthiasa Muellerja, ki je bil na najbolj odgovorno mesto v družbi imenovan leta 2015 na vrhuncu afere povezane z emisijami dizelskih motorjev.

Diess je sicer znan po spopadih s sindikati in ukrepih za zmanjševanje stroškov.

Poteza je sicer del obsežnih sprememb, ki jih je napovedalo nemško podjetje, ki ima v lasti tudi več drugih znamk, med njimi Audi in Porsche. Proizvajalec avtomobilov je dejal, da bo preoblikoval svojih 12 znamk z ustvarjanjem šestih novih avtomobilskih oddelkov in posebno družbo, namenjeno poslovanju na Kitajskem, njihovem največjem trgu.

Volkswagen ima na parkiriščih v ZDA shranjenih skoraj 300,000 vozil

Spremembe v upravljanju označujejo Volkswagnovo željo, da pusti škandal z emisijami za seboj in nadaljuje z načrtom "Strategija 2025", po katerem bodo začeli izdelovati bolj okolju prijazna vozila.

Dosedanji direktor družbe Matthias Mueller je bil pred povišanjem na vodilno mesto v Volkswagnu vodja družbe Porsche. Predsedoval je med obdobjem precejšnjega prestrukturiranja družbe in njenih drugih znamk. Vendar pa so preiskovali maja lani v Stuttgartu dejali, da Muellerja preiskujejo zaradi sumov, da je bil seznanjen z goljufanjem pri dizelskih motorjih, predenj je to postalo javno znano.

Škandal v katerem je družbo VW v 11 milijonov svojih dizelskih avtomobilov namestila programsko opremo, ki je izboljšala emisije izpustov plinov med testiranjem, je družbo do sedaj stala vsaj 24 milijard evrov v globah in drugih stroških.

Poleg avtomobilov sega imperij VW tudi na področje motornih koles, avtobusov in tovornjakov. Med njihovimi blagovnimi znamkami najdemo tako Bugatti, Bentley, Scanio, Škodo in Ducati.

Predsednik družbe Hans Dieter Poetsch je v izjavi dejal, da je gospod Mueller opravil "izjemno delo" za družbo. V izjavi je nadaljeval: "Predsedovanje upravnega odbora je prevzel v jeseni leta 2015, ko se je družbo soočala z največjim izzivom v svoji zgodovini. Ne samo, da je v tem času varno krmaril skupino, ampak je s svojo ekipo temeljito spremenil tudi njeno strategijo."

"Človek dejanj"

A kritiki so Muellerjevo predsedovanje opisali kot neuspešno, ko je govora o preusmeritvi njihovega portfelja znamk, kar je bil eden od glavnih stebrov "Strategije 2025" za preoblikovanje podjetja po škandalu v enega od vodilnih proizvajalcev čistih avtomobilov.

Nekateri analitiki so pozdravili imenovanje gospoda Diessa.

"Diess je človek dejanj in najbolj verjetna izbira pri družbi VW, ki bo vodila skupino v naslednjo fazo preoblikovanja," je povedal analitik družbe Nord LB, Frank Schwope.

Pri družbi so poleg tega napovedali tudi, da bo izvršnega direktorja sveta delavcev Gunnarja Kiliana, kot vodja kadrovske službe nadomestil Karlheinz Blessing. Poleg tega se bo upravnemu odboru VW-ja pridružil direktor Porscheja, Oliver Blume.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce