Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen kaznovan tudi v Avstraliji

Volkswagen kaznovan tudi v Avstraliji
December 20
08:32 2019

Volkswagnu je avstralski nadzornik za varstvo potrošnikov naložil rekordno kazen s katero bodo dosegli poravnavo v tožbi zaradi znanega škandala z emisijami največjega svetovnega proizvajalca avtomobilov.

Pri 77,5 milijona evrov gre za najvišjo kazen v zgodovini avstralskih sodišč, ko gre za kršitve zakona o potrošnikih.

Volkswagen se sicer od leta 2015 naprej ubada s številnimi pravnimi težavami, pri tem ko je prišlo na dan, da je družba goljufala pri testih emisij njihovih dizelskih motorjev.

Turkish Airlines naj bi se pripravljal za tožbo proti Boeingu

Hkrati so avstralski regulativni organi proti družbi sprožili tudi postopek v zvezi s potrošniškimi posojili družbe. Avstralska komisija za vrednostne papirje in naložbe je tako pred zveznim sodiščem dejala, da VW ni pravilno preveril življenjskih stroškov posojilojemalcev ali ugotovil, da posojila zanje niso primerna.

Obtožbe se nanašajo na skoraj 50,000 potrošniških posojil izdanih med letoma 2013 in 2016.

Globa, ki se nanaša na škandal z emisijami je prišla iz strani avstralske komisije za konkurenco in potrošnike, ki je dejala, da je VW priznal, da ni razkril programske opreme za goljufanje na 57,000 vozilih, uvoženih v Avstralijo med letoma 2011 in 2015.

V letu 2015 je Ameriška agencija za varstvo okolja ugotovila, da ima veliko avtomobilov VW z dizelskimi motorji programsko opremo, ki zazna ko so avtomobili testirani in nato prilagodi zmogljivosti motorja za izboljšanje rezultatov.

VW je nato priznal, da je imelo kar 11 milijonov njihovih vozil po svetu vgrajeno programsko opremo, ki je izboljšala rezultate na teh testiranjih. Globalno je bila nato družba prisiljena v plačilo več kot 30 milijard evrov kazni, stroškov odpoklicev in poravnav v civilnih tožbah.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce