Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen na prvem mestu najbolje prodajanih avtomobilov na svetu

Volkswagen na prvem mestu najbolje prodajanih avtomobilov na svetu
January 30
07:54 2017

Volkswagen je na prvem mestu najbolje prodajanih avtomobilov na svetu prehitel Toyoto, s čimer je družba prvič v zgodovini zasedla ta položaj. Japonska Toyota, ki je prvo mesto zasedala zadnja štiri leta, je lani po vsem svetu prodala 10,175 milijona vozil. To pa ni bilo dovolj, da bi prehiteli Volkswagen, ki je lani prodal 10,31 milijona vozil.

Mejnik za družbo se je zgodil kljub škandalu z goljufanjem pri preizkusih emisij, ki je sprožil globalno ogorčenje in številne tožbe. Volkswagen, čigar blagovne znamke vključujejo, Audi, Porsche in Škodo, je zabeležil 3,8 odstotno povišanje prodaje, kar je predvsem posledica povišanega povpraševanja na Kitajskem.

Volkswagen dosegel poravnavo tudi s svojim zastopniki v ZDA

Hkrati je družba rast prodaje zabeležila tudi na drugih trgih. Tako je postal Volkswagen Golf lani najbolj prodajan model na Švedskem, kar je prvič v več kot 50 letih, da na lestvici najbolj prodajanih avtomobilov v državi, prvega mesta ni zasedal Volvo.

Prodaja Toyote je lani zrasla za 0,2 odstotka - čeprav se zdi, da je družba na trgu v ZDA doživela upočasnitev.

General Motors naj bi svoje prodajne rezultate objavil v prihodnjem tednu, vendar se pričakuje, da bodo zaostali tako za Volkswagnom kot tudi Toyoto.

GM je bil v letu 2015 tretji največji proizvajalec avtomobilov na svetu. Prvo mesto na lestvici je zadnjič držal v letu 2011, ko je proizvodnjo Toyote močno prizadel potres in cunami na severovzhodnem delu Japonske.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles