Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volkswagen načrtuje da bo do leta 2030 ponujal električne različice za vse svoje modele

Volkswagen načrtuje da bo do leta 2030 ponujal električne različice za vse svoje modele
September 12
08:24 2017

Največji proizvajalec avtomobilov na svetu Volkswagen je sporočil, da bodo do leta 2030 strankam ponudili električne različice njihovih vseh 300 modelov, s čimer so postali najnovejši proizvajalec, ki se bo oddaljil od konvencionalnih bencinskih in dizelskih vozil.

Hkrati bo družba podvojila svoja vlaganja v vozila z ničelnimi emisijami na 20 milijard evrov, medtem ko si prizadeva za odpravo posledic škandala povezanega z emisijami njihovih dizelskih vozil. Nemška družba načrtuje, da bo trgu do leta 2025 ponudila 80 novih električnih vozil. Novica prihaja le malo zatem, ko je Mercedes Benz obljubil, da bo kupcem ponudil električne verzije vseh njihovih modelov avtomobilov.

Kitajska razmišlja o načrtih za prepoved prodaje bencinskih in dizelskih vozil

Mercedesov direktor Dieter Zetsche je dejal, da bo imel njihov celoten obseg proizvodnje električne ali hibridne različice na voljo do leta 2022.

"Razumemo sporočilo"

Kljub temu je Volkswagen prvi veliki proizvajalec avtomobilov, ki je napovedal velika prizadevanja za izdelavo električnih vozil namenjenih masovnemu trgu. Vodja Volkswagna, Matthias Mueller je na avtomobilskem salonu v Frankfurtu medijem sporočil, da družba "razume sporočilo". "Kupci si želijo čistih vozil. Ljudje želijo imeti čist zrak in zato želimo pri teh prizadevanjih prispevati svoj delež," je dejal.

Nemška družba, čigar blagovne znamke vključujejo Seat in Škodo je hkrati dejala, da bodo za nakup baterij, ki bodo poganjale njihove avtomobile porabile več kot 50 milijard evrov.

Avtomobilski sejem prihaja v težkih časih za industrijo, saj se Volkswagen in drugi nemški izdelovalci avtomobilov soočajo z močno kritiko kanclerke Angele Merkel, zaradi škandala povezanega z emisijami dizelskih vozil. V obdobju pred volitvami, ki bodo potekale konec tega meseca je Merklova dejala, da bo morala avtomobilska industrija ponovno pridobiti zaupanje javnosti.

"Dolgoročni trend"

Pri Volkswagnu so sedaj prepričani, da so njihovi dizelski in bencinski motorji čisti je dejal Mueller. Vseeno pa je dodal, da motorjev na notranje izgorevanje ne morejo poplnoma opustiti, saj infrastruktura namenjena električnim vozilom še ni vzpostavljena.

"Določeno obdobje bomo imeli sobivanje med motorji na notranje izgorevanje in električnimi pogonskimi sistemi - Osebno ne morem povedati kako dolgo bo to obdobje trajalo," je dejal.

Izvršni direktor pri BMW-ju Harald Krueger, se je strinjal, da bo prišlo do prehodnega obdobja, ko bodo motorji na notranje izgorevanje še vedno potrebni. Vseeno pa je dejal, da električni avtomobili "niso samo trenutna moda, gre za dolgoročni trend".

Danes so tako pri družbi predstavili svoj prvi električni Mini, čigar proizvodnja se bo začela v letu 2019.

Poteze, BMW-ja, Volkswagna, Mercedesa in drugih izdelovalcev avtomobilov prihajajo medtem ko vse večje število držav napoveduje svoje načrte za prepoved novih bencinskih in dizelskih avtomobilov. Kitajska, ki je največji avtomobilski trg na svetu je tako prek vikenda postala najnovejši primer takega premika, čeprav niso posebej določili datuma prepovedi.

Na drugi strani sta tako Francija, kot Velika Britanija napovedali, da bosta do leta 2040 prepovedali prodajo novih bencinskih in dizelskih vozil, kot del prizadevanj za zmanjšanje onesnaževanja in izpustov emisij ogljika.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce