Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Volvo od leta 2030 naprej zgolj še električen

Volvo od leta 2030 naprej zgolj še električen
March 02
07:15 2021

Celotna paleta modelov družbe Volvo naj bi bila do leta 2030 popolnoma električna, je v torek sporočila družba, ki je v kitajski lasti. S to objavo so se pridružili večjemu številu proizvajalcev avtomobilov, ki nameravajo do konca tega desetletja postopno ukiniti motorje na notranje izgorevanje.

"Popolnoma sem prepričan, da ne bo nobenih kupcev, ki bi si resnično želeli ostati pri bencinskih motorjih," je novinarjem na vprašanje o prihodnjem povpraševanju po električnih avtomobilih odgovoril izvršni direktor družbe, Hakan Samuelsson. "Prepričani smo, da je električni avtomobil za naše stranke bolj privlačen."

Švedski proizvajalec avtomobilov je dejal, da bodo do leta 2025, 50 odstotkov njihove globalne prodaje predstavljala električna vozila, drugo polovico pa hibridi.

Volvo, ki je v lasti skupine Zhejiang Geely je dejal, da bodo v naslednjih nekaj letih predstavili novo družino električnih avtomobilov, ki se bodo prodajali samo prek spleta. Volvo bo sicer kasneje danes predstavil svoj prvi popolnoma električni model, C40.

Kitajske naložbe postajajo vse bolj nezaželene

Samuelsson je dejal, da bo Volvo vključeval brezžične nadgradnje in popravke za svoje nove električne modele, kar je pristop, ki ga je prvi uvedel proizvajalec električnih avtomobilov Tesla.

Proizvajalci avtomobilov so sredi tekmovanja, da bi prešli na električne modele, saj so avtoritarne vlade na kitajskem in v Evropi postavile svoja pravila o izpustih emisij CO2, poleg tega pa so nekatere države celo napovedale prepoved prodaje avtomobilov z običajnimi motorji.

Prejšnji mesec je družba Ford Motor dejala, da bo njihova paleta modelov v Evropi do leta 2030 popolnoma električna, medtem ko so pri Jaguar Land Roverju sporočili, da bo njihova luksuzna znamka avtomobilov Jaguar do leta 2025 povsem prešla na električne modele, medtem ko naj bi do leta 2030 v družbi, izdelovali le še električne avtomobile.

Lani novembra je svojo odločitev za prehod na električna vozila sporočil tudi izdelovalec luksuznih avtomobilov Bentley, ki je v lasti Volkswagna, ki naj bi to storil do leta 2030.

Prehod na elektriko je za proizvajalce avtomobilov drag, ker imajo takšna vozila manj gibljivih delov, pa se obetajo tudi množična odpuščanja delovne sile.

Prejšnji teden je vodja oddelka za tovornjake, pri družbi Daimler AG dejal, da jih bo prehod na električna vozila stal na tisoče delovnih mest v obratih za izdelavo motorjev v Nemčiji.

Pri Volvu so dejali, da bodo veliko vlagali v spletne prodajne kanale, s čimer želijo "radikalno zmanjšati" zapletenost svoje ponudbe modelov in kupcem zagotoviti pregledne cene.

Njihovo globalno omrežje 2400 fizičnih poslovalnic, bo medtem ostalo odprtih za servisiranje vozil in pomoč strankam pri spletnih naročilih.

Kupci bodo tako lahko avtomobile nakupovali zgolj prek spletne strani volvocars,com, kjer bodo izbirali med poenostavljeno paleto vnaprej konfiguriranih volvov za hitro dostavo , vseeno bodo ohranili tudi možnost naročil modelov izdelanih po meri.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles