Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Volvo prvič po pol stoletja ni najbolj prodajan avtomobil na Švedskem

Volvo prvič po pol stoletja ni najbolj prodajan avtomobil na Švedskem
January 03
09:20 2017

Najbolje prodajan avtomobil v prejšnjem letu na Švedskem ni bil Volvo, kar se je zgodilo prvič v več kot pol stoletja. Namesto tega je bil po podatkih združenja proizvajalcev avtomobilov, najbolje prodajan avtomobil v državi Volkswagnov Golf. Vseeno ima Volvo na splošno še naprej največji delež avtomobilskega trga v državi.

Golf je predstavljal 5,9 odstotka vseh novih avtomobilov kupljenih v državi, medtem ko so Volvo V70, S90 in V90, skupaj predstavljali 5,7 odstotka trga. Zadnjič je bil Volvo iz prvega mesta izrinjen leta 1962, ko je bil najbolj prodajan avtomobil v državi Volkswagnov Hrošč.

Na prodaj je najdražja hiša na svetu

Kljub temu, da je Volvov avtomobilski del proizvodnje sedaj v lasti kitajske družbe Zhejiang Geely Holding Group, jo kupci še naprej obravnavajo kot ikonično švedsko blagovno znamko.

Hkrati še vedno prodajo največ avtomobilov na Švedskem, kjer imajo 21,5 odstotni tržni delež, na drugem mestu jim sledi Volkswagen, ki ima 15,7 odstotni tržni delež.

Vseeno se je letos končala proizvodnja Volva V70, ki je bi v zadnjih dveh desetletjih najpopularnejši avtomobil na Švedskem, nadomestil pa ga je novi model V90. Švedska je za Kitajsko drugi največji trg za Volvo.

Združenje švedskih proizvajalcev je dejalo, da je bilo v lanskem letu registriranih rekordnih 372,000 novih vozil, kar je 8 odstotkov več kot v letu 2015. Medtem se je prodaja tovornjakov povečala za več kot 15 odstotkov, vse to pa je posledica močnega gospodarstva.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce