Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Vrednost Bitcoina še naprej močno narašča

Vrednost Bitcoina še naprej močno narašča
January 05
07:21 2021

Vrednost Bitcoina se je v nedeljo prvič povzpela nad nivo 34,000 dolarjev, kar odraža trend rasti vodilne kriptovalute na svetu. V letošnjem letu je valuta pridobila že skoraj 5000 dolarjev vrednosti, čeprav ostajajo nihanja velikanska, saj je valuta kmalu po dosegi rekordnega nivoja upadla na približno 33,000 dolarjev.

Porast vrednosti je posledica zanimanja velikih vlagateljev, ki so iskali način za ustvarjanje hitrega dobička.

V lanskem letu je Bitcoin svojo vrednost povišal za več kot 300 odstotkov, pri čemer so močno narasle tudi cene drugih digitalnih valut. Druga najbolj priljubljena digitalna valuta Ethereum, je tako v letu 2020 pridobila 465 odstotkov vrednosti.

PSA in Fiat Chrysler pred zadnjo oviro za združitev

Nekateri analitiki so sicer prepričani, da bi se lahko vrednost Bitcoina še okrepila, potem ko vrednost ameriškega dolarja še naprej upada.

Če je vrednost dolarja marca lani ob začetku pandemije kitajskega virusa rasla, saj so vlagatelji iskali varnost v času negotovosti, pa se je od takrat naprej zaradi močnih spodbud iz strani Ameriške centralne banke, začela zniževati. Valuta je tako lani prvič po letu 2017 zabeležila letni padec vrednosti.

Z bitcoini se sicer trguje na približno enak način, kot z realnimi valutami, kot sta dolar ali evro.

V zadnjem času je valuta pridobivala na podpori, kot način plačevanja prek spleta, saj jih po novem uporablja tudi Paypal.

Kljub temu pa se je kriptovaluta izkazala za zelo nestanovitno naložbo.

Naglo naraščajoča cena valute je tako vzbudila zaskrbljenost, da je pred valuto dramatičen popravek vrednosti, kot se je zgodilo pred tremi leti, ko je vrednost po dolgem bikovskem obdobju dramatično upadla.

Med rastjo v letu 2017 je tako Bitcoin skoraj prebil raven 20,000 dolarjev, a je nato dosegel skrajno nizke nivoje in upadel vse do nivoja 3000 dolarjev. Do hudega padca je prišlo tudi novembra lani, ko je valuta po dosegi nivoja 19,000 dolarjev močno izgubila na vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles