Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Vrh Apeca zaključen brez končne izjave

Vrh Apeca zaključen brez končne izjave
November 19
07:52 2018

Azijski gospodarski trg se je med vikendom prvič končal brez formalne izjave voditeljev, kar je posledica razhajanj med ZDA in Kitajsko glede trgovine. Predsednik vlade Papue Nove Gvineje, Peter O'Neill je dejal, da "dva velikana v sobi" nista uspela doseči dogovora.

Hkrati je dodal, da bodo izjavo predsednika Azijsko-pacifiškega gospodarskega sodelovanja (Apec) objavili pozneje.

ZDA in Kitajska sta sicer že dlje časa vpleteni v trgovinsko vojno, na vrhu pa sta razkrili svoje konkurenčne vizije za regijo. V svoji zaključni izjavi je O'Neill dejal, da bo Apec regiji poskušal do leta 2020 zagotoviti "svobodno in odprto trgovino".

Na ameriškem delniškem trgu so le posijali žarki optimizma

Med vrhom so ZDA sicer izjavile, da se bodo pridružile Avstraliji pri razvoju pomorske baze v Papui, s čimer želijo omejiti naraščajoči vpliv Kitajske. Ameriški podpredsednik Mike Pence je dejal, da bo baza služila kot osnova za "zaščito suverenosti in pomorskih pravic na pacifiških otokih".

V soboto je kitajski predsednik Ši Jinping udaril po ameriški protekcionistični politiki in države, ki so te politike sprejele označil kot "obsojene na neuspeh".

Kasneje je ameriški podpredsednik Pence dejal, da je pripravljen "več kot podvojiti" obseg uvoznih dajatev na kitajsko blago.

Prav tako je kritiziral kitajski masivni infrastrukturni program "Belt and Road" in opozoril, da bi lahko manjše države zaradi "nejasnih" kitajskih razvojih posojil zapadle v "neverjetne obsege zadolžitve".

Države je pozval naj namesto tega sodelujejo z ZDA in dodal za ZDA ne bodo "prisilile, skorumpirale ali ogrozile vaše neodvisnosti".

Na drugi strani je sicer kitajski predsednik medlo vztrajal, da naj program s seboj ne bi prinašal nobenih "skritih namenov".

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce