Finančni trgi

Prispevki

Wall Street napihuje nov balon? Facebookov posel v preiskavi

Wall Street napihuje nov balon? Facebookov posel v preiskavi
January 07
10:10 2011

Največje socialno omrežje je s prodajo lastniškega deleža v nekaj mesecih podvojilo svojo vrednost in vzbudilo sum, da je pri tem kršilo zakonodajo.

Prodaja deleža Facebooka ameriškim in ruskim vlagateljem, ki so jo objavili v začetku tedna, je sprožila preiskavo, ali so pri tem kršili pravila o preoblikovanju podjetij.

Petsto milijonov dolarjev vredni posel je ocenjeno vrednost Facebooka dvignil na vrtoglavih 50 milijard dolarjev in sprožil vrsto vprašanj, od morebitnega kršenja pravil, učinkovitosti zakonodaje do tega, ali smo priča novemu napihovanju balona tehnoloških podjetij.

Ameriška zvezna komisija za nadzor vrednostnih papirjev in borz (SEC) preiskuje, ali je bilo kršeno pravilo, da mora podjetje z več kot 499 delničarji preiti iz zasebne v javno obliko delovanja.

Po slovenski zakonodaji bi to lahko primerjali s prehodom iz družbe z omejeno odgovornostjo v delniško družbo, ta prehod pa v ZDA pomeni predvsem strožja finančna pravila, razkritje določenih poslovnih podatkov in redno poročanje o poslovanju, s čimer naj bi zaščitili vlagatelje.

Več na delo.si

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce