Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Wall Street se je vrnil v zeleno območje, ostali trgi mu že sledijo

Wall Street se je vrnil v zeleno območje, ostali trgi mu že sledijo
February 07
07:19 2018

Azijski trgi so danes pridobivali na vrednosti in sledili včerajšnjemu dogajanju na Wall Streetu, zaradi česar je na svetovnih trgih spet zavel občutek miru. Glavni japonski indeks Nikkei 225 je tako danes pridobil 3,2 odstotka vrednosti, potem ko je v zadnjih dveh trgovalnih sejah izgubil skoraj 7 odstotkov vrednosti.

Okrevanje indeksa sledi burnemu trgovalnemu dnevu v ZDA, ki se je končalo z 2,3 odstotno rastjo indeksa Dow Jones. Analitiki so dejali, da so za rast odgovorni vlagatelji, ki so lovili kupčije po veliki razprodaji na svetovnih trgih.

Svetovni borzni trgi so teden začeli z visokimi izgubami

Drugod po Aziji je danes glavni hongkonški indeks Hang Seng pridobil 2,8 odstotka vrednosti, medtem ko je avstralski indeks ASX 200 zrasel za 1,3 odstotka, južnokorejski Kospi pa je ohranil včerajšnji nivo.

Kaj se je zgodilo v ZDA?

Odboj indeksov v Aziji sledi včerajšnjemu dogajanju na Wall Streetu, kjer je indeks Nasdaq pridobil 2,1 odstotka vrednosti, S&P 500 pa je zrasel za 1,7 odstotka. Rast je na trg prinesla olajšanje, potem ko se je na svetovnih trgih prejšnji teden začela razprodaja.

Vlagatelji so se odločali za odprodajo delnic zaradi dobrega poročila o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA, ki je spodbudilo pričakovanja, da bi moč gospodarstva Ameriško centralno banko lahko pripravila, do tega, da začnejo obrestne mere zviševati hitreje, kot je bilo pričakovano.

Poročilo je prišlo sredi drugih premikov, vključno z novimi davčnimi olajšavami, trgovinskimi napetostmi in šibkim dolarjem, ki bi po mnenju analitikov lahko vodil v hitrejšo rast inflacije od pričakovanj. V torek je tako indeks Dow Jones izgubil skoraj 1200 točk oziroma 4,6 odstotka, kar je povzročilo tudi izgube na trgih v Evropi in Aziji.

Kakšni so obeti za trge?

Borzni trgi v Aziji in ZDA so v tem obdobju stali blizu ali na rekordnih ravneh, zato so analitiki že več zadnjih mesecev napovedovali, da mora priti na trgih do konkretnejših popravkov.

"Mnogi menijo, da je nedavni padec vrednosti nujno potreben, da nekoliko obrzda nenadzorovano rast na delniških trgih, hkrati pa gre za priložnost za vlagatelje, da svoja sredstva ponovno vložijo na bolj obvladljivih ravneh," je dejal analitik iz družbe CMC Markets, Oriano Lizza.

Analitiki so mnenja, da bi morali biti vlagatelji kratkoročno pripravljeni na bolj nestanovitne borzne trge, vseeno pa dvomijo, da bo prišlo do podaljšanega obdobja odprodaje.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce