Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Wall Street spet na novih rekordnih nivojih

Wall Street spet na novih rekordnih nivojih
November 09
07:48 2017

Ameriški borzni indeksi so včerajšnji trgovalni dan zaključili pri novih rekordnih vrednostih, kljub vse bolj intenzivni razpravi glede republikanskega davčnega predloga , za katerega trgi upajo, da bo prinesel nižje davke za podjetja. Med družbami katerih delnice so pridobile na vrednosti so bile tiste družbe H&R Block, ki strankam pomaga pri pripravi davkov, saj so pridobile več kot 5 odstotkov vrednosti.

Indeks Dow Jones je tako pridobil 6,13 točke in dan zaključil pri nivoju 23.563 točk, širši indeks S&P 500 je pridobil 3,74 točke in se ustalil pri nivoju 2594 točk. Indeks Nasdaq je zrasel za 21,34 točke oziroma 0,32 odstotka na 6789 točk.

Azijske delnice dosegle 10 letne viške, cene nafte malenkost navzdol

Ameriški trgi so v letošnjem letu dosegli visoko rast vrednosti, saj se je povečala tako svetovna gospodarska rast, kot tudi zaslužki podjetij, trgovalci pa so stavili, da bo republikancem v kongresu uspelo sprejeti znižanje davkov za družbe. Indeks S&P 500 je tako od izvolitve Donalda Trumpa za ameriškega predsednika pridobil že približno 21 odstotkov, kar je deloma posledica obljub o zmanjšanju davkov in sprejemu drugih podjetjem prijaznih ukrepov.

Stranka je tako prejšnji teden predstavila predlog, ki naj bi poenostavil davčna pravila za navadne Američane in spodbudil gospodarsko rast. Vseeno pa ostaja sprejem zakona zaradi kritik tako iz levega kot desnega dela politike negotov. Analiza, ki jo je opravil kongresni urad za proračun je namreč ugotovila, da bi lahko zakon primanjkljaj povečal za 1,7 bilijona dolarjev.

Delnice bank, ki naj bi med drugimi družbami imele največje koristi od davčnih sprememb, so včeraj večinoma izgubljale na vrednosti. Delnice banke JPMorgan Chase so tako izgubile 1,1 odstotka vrednosti, medtem ko delnice Bank of America padle za 1,4 odstotka. Analitiki poleg tega menijo, da so dejavnik postali tudi višji donosi ameriške državne obveznice.

Na drugi strani so delnice banke Goldman Sachs včeraj dobile spodbudo, potem ko je podjetje sporočilo, da so v svojem oddelku za naložbe v sklade postavili novo vodstvo. Tako so delnice banke včeraj pridobile 0,67 odstotka vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce