Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Warren Buffett se je odločil za naložbe v japonska podjetja

Warren Buffett se je odločil za naložbe v japonska podjetja
August 31
07:16 2020

Družba Berkshire Hathaway je sporočila, da so pridobili nekaj več kot 5 odstotkov delnic, petih velikih japonskih družb, kar je nova usmeritev za predsednika družbe, slavnega vlagatelja Warrena Buffetta, ki se je začel ozirati po naložbah izven ZDA, s čimer želi okrepiti svoj konglomerat.

V izjavi objavljeni v nedeljo, ko je Buffett praznoval svoj 90. rojstni dan, so iz družbe Berkshire sporočili, da so v zadnjem letu pridobili svoje deleže v družbah Itochu, Marubeni, Mitsubishi, Mitsui & Co in Sumimoto. Družba je dodala, da želi omenjene naložbe zadržati dolgoročno, pri čemer bi lahko deleže povečali do 9,9 odstotka. Lastnik delnic je sicer njihova zavarovalnica National Indemnity Co.

"Vesel sem, da Berkshire Hathaway sodeluje v prihodnosti Japonske," je dejal Buffett. "Pet večjih trgovalnih družb ima po vsem svetu veliko skupnih naložb, ki jih bo po vsej verjetnosti kmalu še več... Upam, da bo v prihodnosti še več priložnosti za obojestransko korist."

Evropska letalska agencija objavila začetek testiranj letala Boeing 737 Max

Skupaj so vseh pet petodstotnih deležev vrednih 655 milijard jenov oziroma 5,2 milijarde evrov ob petkovem zaključku trgovanja

V ponedeljek so trgovalne družbe med zgodnjih poslovanjem na borzi v Tokiju pridobile do 11 odstotkov vrednosti, s čemer so precej presegle 1,5 odstotno rast širšega borznega indeksa Topix.

Največ so pridobile delnice družbe Marubeni, ki so zrasle za 12 odstotkaov, delnice družb Sumimoto in Mitsubishi so pridobile več kot 10 odstotkov, medtem ko so delnice družbe Mitsui zrasle za 8,2 odstotka.

Delnice družbe Itochu, ki so edine od peterice dosegale razmerje med ceno in knjigovodsko vrednostjo nad 1, pa so pridobile 5,4 odstotka vrednosti in zabeležile nov rekordni nivo.

Cene delnic družb se zelo pogosto povečajo, ko pri Berkshiru razkrijejo svoje nove naložbe, kar odraža to kar vlagatelji vidijo, kot Buffettov imprimatur.

Japonske trgovalne družbe so v veliko pogledih tipična Buffettova naložba: štiri od naložb trenutno kotirajo pod knjigovodskimi vrednostmi, kar pomeni, da so njihove tržne kapitalizacije nižje od njihovega premoženja. Več od družb ima poleg tega velike zaloge gotovine. Družba Mitsubishi je imela tako po podatkih družbe Refinitiv, v zadnjih štirih letih stalno rast prostega denarnega toka.

Poleg tega je za Buffetta, ki se izogiba vlaganjem v družbe za katere trdi, da ne razume njihovega poslovanja privlačno, da so japonske trgovalne hiše močno vključene v realno gospodarstvo, kot so jeklarstvo, ladijski promet, surovine in v nekaterih prmerih, trgovina na drobno.

Odvisnost od ZDA

Japonske naložbe bodo Buffettu pomagale zmanjšati odvisnost svoje konglomerata od ameriškega gospodarstva, ki je v zadnjem četrtletju zabeležilo največje krčenje v zadnjih 73 letih, potem ko je svet močno prizadela pandemija kitajskega koronavirusa.

Številna od operativnih podjetij Berkshira so se v zadnjem času soočala z hudimi težavami, pri čemer je morala družba ta mesec odpisati 9,8 milijarde dolarjev za poslovanje družbe Precision Castparts, ki izdeluje letalske dele.

Berkshire ima trenutno v lasti več kot 90 družb, med katerimi so tudi želežničar BNSF in avtomobilska zavarovalnica Geico. Hkrati družba vlaga v desetine drugih podjetij, vključno z Applom, pri čemer imajo v družbah naloženih približno 125 milijard dolarjev kapitala.

"Ker se Buffettov portfelj močno nagiba proti Applu, je morda iskal nekaj, kar je popolno nasprotje te tehnološke družbe," je dejal Hiroki Takashi iz družbe Monex v Tokiju.

Večina od podjetij Berkshirea je ameriških, čeprav imajo v lasti tudi nekaj tujih podjetij, vključno z izraelsko družbo IMC International Metalworking in nemškim izdelovalcem motociklističnih oblačil Detlev Louis.

Dodatne naložbe na Japonskem, bi lahko Buffettu pomgale zmanjšati razpoložljiv gotovinski kapitala družbe Berkshire, ki je konec junija dosegal rekordnih 146,6 milijarde dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles