Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Washington je določil svoje pogoje za trgovinski sporazum s Kitajsko, odgovora še ni

Washington je določil svoje pogoje za trgovinski sporazum s Kitajsko, odgovora še ni
December 13
08:04 2019

Washington je določil svoje pogoje za trgovinski sporazum s Kitajsko, ki ji ponuja nekaj odložitev uvoznih dajatev na kitajsko blago in znižanje drugih v zameno za zvišanje kitajskih nakupov ameriških kmetijskih izdelkov, so v četrtek dejali ameriški viri.

Neodzivanje uradnega Pekinga pa je spodbudilo vprašanja o tem ali lahko obe strani po dolgotrajni trgovinski vojni prideta do premirja, predenj bodo v nedeljo v veljavo vstopile nove ameriške uvozne dajatve. Vir seznanjen s statusom dvostranskih pogajanj je dejal, da bodo ZDA opustile uvedbo carin na kitajske izdelke v vrednosti 160 milijard dolarjev, ki bodo začele veljati v nedeljo in znižale obstoječe uvozne dajatve.

Na drugi strani bi Peking pristal na nakup 50 milijard dolarjev ameriških kmetijskih proizvodov, kar je dvakrat toliko, kot so jih kupili v letu 2017 predenj se je trgovinski spor začel, sta dejala dva ameriška vira.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Kitajski juan je proti ameriškemu dolarju poskočil na najvišje nivoje v zadnjih štirih mesecih in pol, zrasle pa so tudi kitajske delnice, saj so vlagatelji upali, da se bo obema stranema uspelo izogniti stopnjevanju trgovinskega spopada. Kljub temu niti Washington, niti Peking nista dala uradnih izjav, kar dviga vprašanja o tem ali sta strani dosegli dogovor.

Tako nove kitajske uvozne dajatve, kot nove ameriške uvozne dajatve so napovedane za isti dan. Obe državi pa bi morali uradno objaviti odlog ali preklic uveljavitve le teh.

Po navedbah dveh virov, ki sta seznanjena s pogajanji naj bi bil Washington pripravljen ponuditi opustitev novih uvoznih dajatev iz znižanje obstoječih za kar 50 odstotkov, da bi si tako zagotovili sprejem prve faze trgovinskega sporazuma. Po besedah enega od teh virov naj bi se ameriški predsednik Donald Trump in njegovi svetovalci dogovorili za pogoje predloga, ki je morda zadnji in sedaj čakajo, da naj v Pekingu pisno odgovorijo.

Nekateri analitiki se sicer še naprej sprašujejo ali lahko Kitajska sploh izvede takšno dramatično povišanje kmetijskih nakupov. Tako na primer povpraševanje po soji, ki je ključni ameriški izdelek, za krmo živali, močno upada po izbruhu afriške prašičje mrzlice, ki je opustošila kitajsko prašičjo čredo.  Zaradi tega upada bo težko povečati tudi nabavo koruze.

Prihajajoči rok

V znamenju napetih odnosov je višji kitajski diplomat Wang Ži Washington obtožil, da je z kritiziranjem Pekinga pri vprašanjih povezanih s Hong Kongom in muslimansko manjšino Ujguri, poškodoval odnose, čeprav pri tem ni posebej omenil trgovinske vojne.

V odsotnosti dogovora, ki bi vsaj razglasil premirje v 17 mesecev trajajoči trgovinski vojni, bodo v nedeljo vstopile v veljavo uvozne dajatve na kitajski izvoz, in izdelke kot so igralne konzole in računalniški monitorji. Kitajske povračilne uvozne dajatve vključujejo izdelke od koruze in pšenice pa do majhnih letal in redkih zemeljskih magnetov.

Poleg tega naj bi Peking od 15. decembra dalje uvedel dodatno 25 odstotno uvozno dajatev na ameriška vozila in 5 odstotno dajatev na avtomobilske dele, ki so bile v začetku letošnjega leta začasno ukinjene.

Kitajski uradniki in trgovinski strokovnjaki so opozorili, da bi še ena izmenjava uvoznih dajatev lahko v celoti ogrozila trgovinska pogajanja in še dodatno stopnjevala spor. Nekateri strokovnjaki so mnenja, da bi lahko bili pogovori v celoti prekinjeni in bi se nadaljevali šele po ameriških predsedniških volitvah novembra prihodnjega leta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce