Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Xiaomi je svojemu ustanovitelju namenih visoko finančno nagrado

Xiaomi je svojemu ustanovitelju namenih visoko finančno nagrado
April 11
06:39 2019

Ustanovitelj družbe Xiaomi je iz strani kitajskega izdelovalca pametnih telefonov prejel "nagrado" vredno več kot 850 milijonov evrov. Plačilo vsote je bilo potrjeno v letnem poročilu podjetja za leto 2018.

Družba je pred tem dejala, da namerava dati bonus Lei Junu, v obliki deleža v delnicah, za priznanje njegovim osmim letom "predanosti" podjetju. Lei je na drugi strani obljubil, da bo ta znesek podaril za "dobrodelne namene", potem ko bodo od kompenzacijskega paketa odšteti davki.

Kitajski predelovalni sektor se je marca vrnil k rasti

636,6 milijona delnic, ki so vključene v paket je glede na njihovo ceno ob zaprtju borze vrednih 855 milijonov evrov. Številka je sicer precej blizu 1,13 milijarde evrov čistega dobička, kolikor ga je Xiaomi ustvaril v prejšnjem letu.

Prenos delnic bo opravljen poleg drugih plačil podjetju gospodu Leiju, vključno z plačo in dividendami, za katere pa natančna vsota ni znana. Plačilo bonusa sledi začetku kotiranja družbe na borzi v Hong Kongu julija lani.

Hitra rast

Družba Xiaomi s sedežem v Pekingu je bila lani po podatkih raziskovalne družbe IDC, za Samsungom, Applom in Huaweijem, četrti največji proizvajalec pametnih telefonov na svetu.

Lani je družba zabeležila 32 odstotno rast števila prodanih enot, medtem ko je širši trg zabeležil 4,1 odstoten padec števila pošiljk, so dejali pri družbi IDC.

Družba na domačem trgu poleg pametnih telefonov in drugih elektronskih pripomočkov, prodaja še precej širšo paleto izdelkov, vključno z brezžičnimi sesalci, robotom za pometanje, in pametnimi športnimi copati z avtomatskimi vezalkami.

Vseeno pa družba ostaja najbolj znana po svojih telefonih. A tu so nedavno naleteli na težave pri lansiranju svojih najnovejših vodilnih modelov - serije Mi 9 - ki jim jih ni uspelo izdelati dovolj, da bi zadostili povpraševanju.

V nekem trenutku so mediji poročali, da je predsednik družbe Xiaomi Lei Junu dejal, da "šel osebno v tovarne in zatiskal vijake", če se stvari glede proizvodnje ne bodo izboljšale.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce