Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Yahoo še vedno brez kupca, izguba pa vse večja

Yahoo še vedno brez kupca, izguba pa vse večja
July 19
07:27 2016

Družba Yahoo ni posredovala nobenih novih informacij glede poizkusa prodaje svojega internetnega poslovanja, medtem ko je družba v drugem četrtletju ustvarila skoraj 400 milijonov evrov izgube. Vlagatelji bodo zelo verjetno zaradi pomanjkanja novic o prodaji njihovega iskalnika in oglaševalnega dela družbe, zelo razočarani.

Izvršna direktorica družbe Marissa Mayer je dejala le, da je upravni odbor družbe naredil "velik napredek na področju strateških alternativ".

Yahoo je sicer poročal o 54 milijonov evrov višjih prihodkih, ki so v treh mesecih do junija znašali 1,17 milijarde evrov. Povečanje je v veliki meri ustvarilo osrednje internetno poslovanje, vseeno pa se je obseg prihodkov iz naslova mobilnih naprav iz 228 povečalo na 342 milijonov evrov.

Bitki ponudb za prevzem Yahooja se je pridružil tudi Warren Buffett

Velik del špekulacij glede prihodnosti Yahooja je osredotočen na družbo Verizon - telekomunikacijskega velikana, ki je pred kratkim kupil še eno obledelo internetno zvezdo, družbo AOL.

V tekmi za nakup naj bi bile po nekaterih informacijah tudi družba AT&T in partnerstvo med ustanoviteljem družbe Quicken Loans, Danom Gilbertom in legendarnim vlagateljem Warrenom Buffettom. Yahoo bi lahko kupca po poročilih oznanili do konca tega meseca. Zaenkrat ostaja nejasno koliko bi lahko Yahoo z prodajo iztržil, saj znašajo ocene vrednosti družbe med 4,5 in 7,2 milijarde evrov.

V zadnjem komentarju je analitik iz družbe BGC, Colin Gillis zapisal: "Pričakujemo, da bo upravni odbor kakršnokoli ponudbo višjo od 4,5 milijarde evrov sprejel in tako zaključil proces prodaje."

Delnice so sicer včeraj pridobile 0,6 odstotka vrednosti in kotirajo pri vrednosti 37,95 dolarjev, kar daje družbi tržno vrednost 35,8 milijard dolarjev. A velika večina te vsote je posledica dYahoojevega deleža v kitajskem internetnem velikanu Alibaba. Prihodnost Yahooja je pod vprašajem že nekaj nekaj let, izvršna direktorica Marissa Mayer pa se je izkazala za zelo neuspešno, pri poizkušanju vračanja družbe k dobičkonosnosti.

"Povečajne vrednosti"

Njen načrt za spin off Yahojevega deleža v Alibabi, je bil lani zavrnjen v prid prodaji iskalnika in oglaševalskega dela družbe. Mayerjeva je dejala, da je kljub bližnji prodaji še naprej osredotočena na povečanje rasti in zniževanje stroškov: "V vsakem primeru je pomembno povečati vrednost Yahooja."

V februarju so pri družbi odpustili 15 odstotkov svoje globalne delovne sile.

Podjetje se je z novo oviro soočilo prejšnji teden, potem ko je poročilo trdilo, da ima veliko tehnoloških patentov družbe pomanjkljivih in jim tako znižuje vrednost. Raziskava družbe TurboPatent je tako zaključila, da ima 44 odstotkov Yahoojevih patentov težave "visoke stopnje resnosti".

Tags
Share

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce