Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Yellenova je opozorila, da so se finančni pogoji v ZDA poslabšali

Yellenova je opozorila, da so se finančni pogoji v ZDA poslabšali
February 11
08:23 2016

Predsednica Ameriške centralne banke, Janet Yellen je ohladila pričakovanja o drugem dvigu obrestnih mer, v bližnji prihodnosti. Opozorila je namreč, da so postale finančne razmere v državi manj primerne za podporo rasti.

Centralna banka je najnovejše komentarje Yellenove izdala med njenim zadnjim nastopom v Kongresu.

V svojem komentarju je Yellenova tako dejala: "Finančni pogoji v ZDA nudijo v zadnjem času manj podpore za rast, z zmanjševanjem ukrepov za vzdrževanje cen vrednostnih papirjev, višjim posojilnim obrestnim meram za tvegane posojilojemalce in nadaljnje rasti vrednosti dolarja. V tem kontekstu pričakuje odbor centralne banke, da se bo s postopnimi prilagoditvami v naravnanosti denarne politike, gospodarska aktivnost v prihodnjih letih okrepila po zmerni stopnji in da se bodo kazalci na trgu dela, še naprej krepili."

"Okrepljena negotovost"

Yellenova je za volatilnost na globalnih finančnih trgih okrivila "nejasno" valutno politiko Kitajske. Dejala je, da je padec kitajske valute "okrepil negotovost glede Kitajske politike deviznega tečaja in prihodnjih obetov za njihovo gospodarstvo". "Ta negotovost je vodila v povečanje volatilnostim na globalnih finančnih trgih in je v kontekstu vztrajne šibkosti v tujini, poslabšala zaskrbljenost glede obetov za svetovno gospodarsko rast."

Japonski trgi zabredli v medvedje območje

Čeprav je sama prepričana, da se Kitajsko gospodarstvo ne sooča s "trdim pristankom", pa je Yellenova mnenja, da je splošna negotovost, ki jo ustvarja drugo največje gospodarstvo na svetu, razlog za strme padce svetovnih cen surovin, kar nato ustvarja stres za države izvoznice.

Yellenova je dodala da so "nizke cene surovin sprožile finančne pretrese v državah z gospodarstvi, ki bazirajo na izvozu surovin, kot tudi podjetij ki se po celotnem svetu ukvarjajo z takšno dejavnostjo". Če se bodo takšne težave uresničile, je dodala: "Tuja aktivnost in povpraševanje po Ameriškem izvozu bi lahko oslabelo, pogoji na finančnih trgih pa bi se lahko dodatno poslabšali".

Branjenje politike FED-a

Po pripravljeni izjavi je Yellenova odgovarjala na vprašanja v Kongresu, o novem načinu, na katerega je centralna banka izvedla svoj zadnji dvig obrestnih mer.

Kongres je izrazil zaskrbljenost, da nova politika koristi predvsem bankam v državi in ne ameriški javnosti, saj banke sedaj prejmejo višje obrestne mere na depozite, ki jih hranijo pri centralni banki.

Medtem zagovorniki dviga obrestnih mer trdijo, da omogoča poteza centralni banki nadzor nad trgi. Yellenova je ukrep označila za "tradicionalno orodje" za prilagoditev stopenj in navedla podobne ukrepe drugih centralnih bank po svetu.

Pretresi na delniških trgih

Po komentarjih Yellenove so ameriški delniški trgi trgovalni dan začeli z pozitivno rastjo.

Nedavni borzni pretresi so večino analitikov na Wall Streetu prisilili v popravek svojih napovedi glede tega, kdaj se bo ameriška centralna banka odločila za nadaljnje povišanje obrestne mere, iz marca na junij ali še kasneje.

Ameriški delniški trgi so v zadnjih tednih prestali številne udarce zaradi zaskrbljenosti, ki jo povzroča umirjanje gospodarske rasti na Kitajskem, kar je vodilo v nižanje cen surovin in nafte, medtem ko nižja vrednosti Juana v primerjavi z ameriškim, ceni kitajski izvoz.

Indeks Dow Jones je od začetka leta izgubil že 8,5 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks S&P 500 nižje že za 9 odstotkov, Tehnološki indeks Nasdaq pa je izgubil že 14 odstotkov vrednosti.

Dramatičen padec je v lanskem zadnjem četrtletju zabeležila tudi ameriška gospodarska rast, ki se na letni ravni upočasnila na 0,7 odstotka, medtem ko je zanšala v tretjem četrtletju še 2 odstotka.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce