Finančni trgi

Prispevki

Z alkoholnimi pijačami do dobrih donosov?

Z alkoholnimi pijačami do dobrih donosov?
May 05
09:15 2012

»Vodo življenja« ali pijačo, katere začetki segajo v 5. stoletje, so na začetku destilirali iz različnih zelišč, kasneje pa so začeli uporabljati žito. Govorimo o viskiju, pijači, ki izhaja iz Irske in Škotske. V tokratnem članku si bomo pogledali trg žganih in ostalih alkoholnih pijač.

Na svetu je vodilno podjetje angleški Diageo, ki je imel lansko leto 27-odstotni tržni delež v svetovni prodaji viskija, to pa predstavlja 36 odstotkov vseh njegovih prihodkov. Njegova najbolj znana blagovna znamka viskija je Johnie Walker, v lasti pa ima še znamke, kot so Smirnoff, Guinness, Jose Cuervo itd. Napovedi za svetovni trg viskija do leta 2025 so izredno obetavne, saj pričakujejo, da bo letna rast prodanega viskija kar 13 odstotkov.

 

Takšna številka napoveduje odlično prihodnost proizvajalcem viskija in celotni panogi žganih pijač. Vendar pa so vstopne ovire na trg izredno visoke, saj je kvalitetni viski šele tisti, ki je dovolj staran, samega staranja pa se žal ne da pospešiti. Vsi ti pozitivni tredi se kažejo tudi v napovedih o rasti dobička Diagea do leta 2014, in sicer na letni ravni ga želijo povečati za 15 odstotkov. Zastavljeno rast bodo gnali predvsem trgi v razvoju.

Proizvajalci viskija imajo zaloge starejše od deset let, kar pomeni, da lahko izkoristijo trenutno povpraševanje s strani Latinske Amerike, Indije, Rusije in tudi Kitajske. Ravno takšno povečano povpraševanje po omejenih količinah viskija (npr. količine deset let starega viskija ni možno povečati) prinaša vedno višje cene pijače.

Nad cigarete in alkohol z višjimi trošarinami …

Razvijajoče države, v katerih se je pred desetimi leti prodalo približno 20 odstotkov vsega viskija, danes predstavljajo precej večji trg. Trenutno kar 39 odstotkov vsega svetovnega povpraševanja po viskiju prihaja iz trgov v razvoju. Kljub ogromni rasti v zadnjih letih pa razvijajoči trgi ne kažejo, da bi se trend ustavil. Dogaja se ravno nasprotno, vedno večji delež srednjega razreda si viski lahko privošči. Prav tako so stopnje popitega viskija na prebivalca v državah v razvoju v primerjavi z zahodnimi državami na izredno nizkem nivoju.

Napovedi kažejo, da se bo to v prihodnosti spremenilo, saj naj bi tržni delež razvijajočih trgov leta 2025 dosegel slabih 80 odstotkov vsega prodanega viskija. Izjemni rezultati in napovedi se kažejo tudi v ceni delnice Diagea, ki je pred kratkim zabeležila svojo najvišjo vrednost v zgodovini. Tveganja pri proizvajalcih obstajajo v nižji kupni moči evropskega potrošnika in višanju stroškov materiala ter ostalih vhodnih surovin.

Prav tako gre odlično brazilskemu proizvajalcu alkoholnih pijač Ambev, podružnici evropskega giganta Anheuser- Busch. Ta pivovarski vladar Brazilije s tržnim deležem med pivovarji v rangu 70 odstotkov, je v zadnjih letih dosegal odlične rezultate. Sledila je tudi cena njihovih delnic, ta se je v zadnjih dveh letih več kot podvojila. Pivovarji, ki so v primerjavi z destilarnami v nekoliko slabšem položaju, saj je konkurenca precej večja, pa imajo kljub temu še ogromno prostora za rast.

Brazilski pivovarski trg je tretji največji na svetu, rast v zadnjih petih letih pa je bila enkrat višja kot je bilo svetovno povprečje. Prav tako so obeti za prihodnost zelo dobri. Brazilija še vedno precej zaostaja v količini popitega piva na prebivalca v primerjavi z evropskimi državami.

Vidimo, da so bila zadnja leta za destilarne tin pivovarne izredna. To se je izrazilo tudi v večini cen delnic največjih svetovnih proizvajalcev žganih in alkoholnih pijač. Napovedi za industrijo pa so zelo optimistične tudi za prihodnja leta. Večino rasti pa bodo prispevali trgi v razvoju.

Avtor: David Zorman

Vir: KD Skladi.si

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles