Finančni trgi

Prispevki

Z novim letom spremembe pri DDV in dohodnini

Z novim letom spremembe pri DDV in dohodnini
January 01
08:31 2011

Z današnjim dnem začenja veljati novela zakona o dohodnini, s katero se ponovno uvaja obdavčitev dohodkov iz naslova ukrepov kmetijske politike na podlagi dejansko prejetih in ne več na podlagi povprečnih zneskov subvencij. Uveljavljena je tudi novela zakona o DDV, ki zvišuje obdavčitev novih stanovanj.

DZ je novelo zakona sprejel konec lanskega leta, ko je o njej odločal kar dvakrat - drugo glasovanje je bilo potrebno zaradi odložilnega veta državnega sveta, ki je noveli očital povečevanje davčne obremenitve kmetov in uvedbo novih obveznosti glede vodenja knjigovodstva.

Z novelo zakona o dohodnini se ponovno uvaja obdavčitev dohodkov iz naslova ukrepov kmetijske politike na podlagi dejansko prejetih in ne več na podlagi povprečnih zneskov subvencij.

!Višja obdavčitev skoraj ne bi bila možna

Ker se bo zavezancem, ki prejemajo višje subvencije od povprečja, s tem davčna osnova zvišala, je za leti 2011 in 2012 določeno prehodno obdobje, v katerem se v davčno osnovo všteva le 50 odstotkov dejansko izplačanih obdavčljivih subvencij.

Za subvencije, ki so bile izplačane v letu 2010, pa je določena posebna ureditev, ki bo omogočila, da nihče ne bo obdavčen bolj kot doslej.

Državni svet je nasprotoval predvsem uvedbi obveznega vodenja knjigovodstva na kmetijah z več kot 7500 evrov skupnih letih prihodkov z letom 2013. Takšnih kmetij je v Sloveniji po oceni vlade okoli 3100, kar je pet odstotkov vseh kmetij, ki uveljavljajo plačila za ukrepe kmetijske politike.

1101-Akontacije davka na kmetijske subvencije bo po novem obračunavala Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja RS, določa prav tako danes uveljavljena novela zakona o davčnem postopku. Ta uvaja tudi strožjo disciplino pri obročnem plačevanju davkov, zvišuje obresti pri obročnem plačevanju davkov ter zaostruje in poenostavlja davčno izvršbo.

Z novelo zakona o davčnem postopku se bo poleg tega nastopajočemu izvajalcu ali športniku iz tujine omogočilo, da bo pri ugotavljanju davčne osnove namesto normiranih stroškov uveljavljal določene dejanske stroške. Rente, izplačane na podlagi prostovoljnega dodatnega pokojninskega zavarovanja v skladu z zakonom o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, pa bodo deležne 50-odstotne olajšave.

Z današnjim dnem je uveljavljena tudi novela zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki zvišuje stopnjo DDV za nakup novih stanovanj na 20 odstotkov. Z letom 2010 se je namreč izteklo prehodno obdobje, v katerem si je Slovenija izpogajala nižjo stopnjo obdavčitve stanovanjskih objektov za trg. Doslej so bile te novogradnje obdavčene z 8,5 odstotka davka.

Višja stopnja DDV velja za stanovanja, ki niso del socialne politike. Sem sodijo vsa stanovanja z uporabno površino do 120 kvadratnih metrov ter vse enostanovanjske hiše z uporabno površino do 250 kvadratnih metrov. Takšnih je po izračunih vlade malo. Kot je ob obravnavi zakona v DZ povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar, se bo nižja stopnja DDV tudi po novem letu ohranila za približno 95 odstotkov vseh stanovanjskih objektov v Sloveniji.

Vir: STA

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce