Finančni trgi

Prispevki

In kam spadate vi?

In kam spadate vi?
September 18
13:59 2013

Sodelovanje v širjenju tračev je samo za zaposlene na nižjih pozicijah v podjetju, ugotavlja Britanec Richard Templar v svoji knjigi 100 pravil: najboljši recepti za osebni uspeh.

Tarnanje nas dela grde in neproduktivne, dobro pa se je v pogovoru, ki je sestavljen iz norčevanja iz nepriljubljenih kolegov, postaviti na stran slednjih.

Tako vsaj trdi Templar, ki svetuje, da moramo biti, ko se po podjetju razširijo govorice (npr. o tem, da imata poročena sodelavca ljubezensko afero) zadnja postaja čenč in govoric.

Ali trače komentirate, širite ali mnenje zadržite zase?

Trači so po njegovem mnenju hrana za manj inteligentne ljudi, torej za tiste, ki opravljajo dela, ki ne zahtevajo intelektualnega napora. Če želite torej v vojni čenč in obrekovanja oditi kot zmagovalec, naj bi po mnenju Templarja morali narediti naslednje …

Zlobnih govoric in čenč ne smete preslišati. Zakaj? Informacije so vedno najboljše orožje, poleg tega bi kolegi menili, da smo čudaški, če bi se med takšnim pogovorom enostavno umaknili. Pomembno naj bi bilo, da pridobljene informacije zadržimo zase, pred kolegi pa dajemo vtis, da nas dejansko zanima, v kakšni zvezi sta 'Franc in Marija iz uprave podjetja'.

sodelavci

Tisti, ki širi trače, rad tudi tarna …

Po Templarjevem mnenju je glavni problem tudi tarnanje. So vam poznani stavki:

Življenje ni pošteno, to vemo vsi, kolegi so lenobe, dodatno delo moramo opraviti sami, šefi so nesposobni in nedosledni, prepotentni povzpetneži in shirane blondinke vedno napredujejo, na vsakem koraku nas nekdo ovira, številni predpisi nam le kratijo čas itd …

Pa vam je tarnanje že kaj pomagalo?

Je samo neproduktivno in ima 6 ključnih posledic:

- okolici pokažemo, da smo zoprna, trivialna oseba

- zapravljamo čas

- spreminjamo se v magnet za ljudi, ki prav tako radi tarnajo

- sami sebe demotiviramo in poganjamo začaran krog

- medtem ko tarnamo, smo zaradi turobnih grimas na obrazu videti neprivlačni in ne ravno zaželeni na delovnem mestu

Če smo nagnjeni k tarnanju, obstajajo načini, kako se tega znebiti. Vsakič, ko tarnamo v javnosti, zraven predlagajmo še možno rešitev - tako bomo izpadli manj 'patetično', še opisuje avtor knjige 100 pravil: najboljši recepti za osebni uspeh.

In še zanimiv nasvet …

Templar tudi predlaga, da se v neprijetnih situacijah vedno postavimo na stran manj priljubljenih kolegov, ki so se trenutno znašli v navzkrižnem ognju. S tem si gradimo bazo vdanih podpornikov, ki nam bodo povedali, kdo se pripravlja na to, da nam zarije nož v hrbet, še trdi avtor.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles