Finančni trgi

Prispevki

Pet idej o tem, kam na smučanje v tujino

Pet idej o tem, kam na smučanje v tujino
December 24
11:11 2009

Ljubitelji smučanja so pred novo sezono že v nizkem startu. Čeprav se zdi, da so zimske počitnice še precej daleč, bodo smučarska središča med novoletnimi prazniki in po njih večinoma polno zasedena. Pred vami je nekaj idej o tem, kam se odpraviti na smučanje ...

Ski resorti-4Zermatt, Švica
Vasica, odmaknjena od prometnega vrveža, leži v samem osrčju Alp, obdajajo pa jo ozke ulice, privlačne trgovine, bari in penzioni, ki vam nudijo namestitev in bivanje v prijetnem okolju. Sam kraj slovi po smučanju, zato ni nič nenavadnega, da v ta kraj zaide mnogo turistov, ki se predajajo smučarskim užitkom in bordanju, saj je teren zelo bogat in raznolik, tako da lahko pozitivno preseneti še tako zahteven okus posameznika. Od tod pa se lahko z vzpenjačo povzpnete na 3820 metrov visok ledenik Klein Matterhorn. V Zermattu dnevna vstopnica znaša 71 švicarskih frankov oziroma 47 evrov, v ceno pa je seveda vštet tudi transfer z žičnico. Otroci, ki so mlajši od 12 let, imajo brezplačen vstop, mlajši od 18 let pa imajo kar 50-odstotni popust. Prisrčna alpska vasica Zermatt v Švici

Kitzbühel, Avstrija
Kitzbühel velja za eno od bolj očarljivih srednjeveških mest, ki leži na 800 metrih nadmorske višine na severozahodu Tirolske. Smučišča so namenjena vsem, tako začetnikom kot tudi profesionalnim smučarjem, ki so željni izzivov, kot jih ponuja znameniti Streifu na Hahnemkamm. Smučarski center je prepleten z hoteli, restavracijami, bari in kavarnami. Poleg naštetega Kitzbühel ponuja še mnogo več, saj lahko vsakdo poleg smuke uživa v različnih zdraviliščih, savnah in drugih wellness programih. Za dnevno smučarsko karto je treba odšteti 41,5 evra, otroci, mlajši od 18 let, pa imajo 50-odstotni popust.

Ski resorti-3
Kitzbühel, avstrijski smučarski ponos

St. Moritz, Švica
Ski resorti-1Eno najbolj znanih švicarskih smučišč je zagotovo St. Moritz, ki se nahaja na približno 1830 metrih nadmorske višine. Smučarsko središče ponuja dobre možnosti za vse zimske navdušence, saj sije sonce skozi vso leto in tudi količina zapadlega snega ni zanemarljivo majhna. Smučišče ponuja kar 218 prog različnih težavnih stopenj, mesto pa je nasičeno z visokorazrednimi hoteli in restavracijami, zato naj vas nikar ne preseneti visok račun za storitve ob koncu vašega dopustovanja. Dvodnevna smučarska vozovnica za odrasle znese približno 85 evrov, za najstnike od 13. do 17. leta okoli 57 evrov, za otroke od 6. do 12. leta pa bodo starši odšteli približno 30 evrov. Z nakupom ene smučarske vozovnice pa lahko uporabljate vse smučarske terene in tudi avtobusno mrežo Engandina.

Cortina, Italija
Kraljica Dolomitov in ena od najbolj znanih svetovnih smučarskih centrov ponuja kar 140 kilometrov smučarskih prog. Od leta 1956, ko je mesto gostilo zimske olimpijske igre, je postalo meka za navdušence smučanja, bordanja in teka na smučeh. Cortina je živahno alpsko mesto, kjer si lahko obiskovalci popestrijo dopust z odlično kavo ter gurmansko večerjo v eni od mnogih znanih restavracij v mestu. Cene dnevne smučarske vozovnice znašajo za odrasle 39 evrov, za mlade do 16. leta 27 evrov in za seniorje 35 evrov. V času božičnih in novoletnih praznikov in ves februar do sredine marca (v času zimskih počitnic) pa so praviloma dražje za približno petnajst odstotkov.

Ski resorti-5
Cortina, kraljica italijanskih Dolomitov

Courchevel, Francija
Je eno največjih smučišč na svetu s 600 kilometri označenih smučarskih prog in s 184 vlečnicami. Hoteli in restavracije so izmed najprestižnejših in luksuznih na območju celotnih Alp, zato ni nič čudnega, da so za smučanje v tem predelu značilne vrtoglave cene. Največje povezano smučišče na svetu predstavljajo Tri doline: Courchevel, Meribel in Val Thorens. Odrasli bodo za celodnevno smučarsko vozovnico odšteli približno 45 evrov, cena vozovnice za otroke od 5. do 12. leta se giblje okoli 34 evrov, cena celodnevne vozovnice za seniorje pa znaša malo manj kot 40 evrov. Kupite lahko tudi tedensko vozovnico za pešce, ki vam omogoča, da lahko hodite ob progah, tudi če ne smučate.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce